Gemeente De Wolden



Persbericht







Zuidwolde, 3 mei 2011


De Wolden aan de slag met het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan

In het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) geeft de gemeente De Wolden aan hoe om te gaan met verkeers- en vervoersvraagstukken. Bij deze  uitwerking van het GVVP gaat het om vijf thema's: 60 km zones, vindbaarheid en bewegwijzering, parkeren vrachtverkeer, landbouwverkeer en verkeersknelpunten. Het college van burgemeester en wethouders doet een voorstel aan de gemeenteraad om de financiële middelen beschikbaar te stellen voor de concrete uitvoering van deze thema's.

Gemeenteraad besluit in juni hierover
Het college vraagt om een gefaseerde investering van in totaal 325.000 euro. Deze uitwerking draagt bij aan de verduidelijking van het beleid en verbetert de verkeersveiligheid. De gemeenteraad neemt tijdens de vergadering over de Kadernota in juni hierover een besluit.

Thema's
. 60 km zones: Voorgesteld wordt alle niet doorgaande wegen in de komende jaren gefaseerd aan te wijzen als 60 km/h zone. De inrichting wordt sober uitgevoerd.
. Vindbaarheid en bewegwijzering: Voorgesteld wordt de verwijzingen naar de dorpen in principe plaats te laten vinden vanaf de doorgaande wegen en alle bebouwde kommen te verwijzen binnen een straal van 5 km. Er worden nieuwe bewegwijzeringsborden geplaatst in de kleurstelling blauw/wit.
. Parkeren vrachtverkeer: Voorgesteld wordt om in de hoofdkernen het parkeren van grote voertuigen te verbieden met uitzondering van de bedrijventerreinen of andere aangewezen plekken.
. Landbouwverkeer: Voorgesteld wordt om uitwijkstroken aan te leggen op vooraf bepaalde wegen. Dit alleen als het niet mogelijk is om grasstenen aan te leggen. Bomen worden niet gekapt.
. Verkeersknelpunten: Er is op dit moment een aantal verkeersknelpunten in onderzoek en er vindt overleg plaats. Het verkeersknelpunt Meppelerweg-Neuzendijk is besproken. Verkeersmaatregelen op de korte termijn zijn uitgevoerd. Maatregelen op de lange termijn zoals het aanleggen van een plateau met afwijkende kleur worden te zijner tijd uitgevoerd.