Ingezonden persbericht


Knaag & Ko redt 35 dieren
uit benarde situatie

Utrecht, 3 mei 2011

Knaag & Ko, het opvangcentrum van Dierenbescherming Utrecht Amersfoort, heeft zich met spoed ontfermd over dertig hamsters en vijf gerbils. De diertjes zijn afkomstig van een inbeslagname van bijna zesduizend verwaarloosde dieren in de Noord-Brabantse gemeente Sint Antonis begin april. Hier waren inmiddels nog 1500 dieren van over. In opvangcentrum NOP, waar zij tot nog toe verbleven, was hun leven niet meer zeker.

De stichting NOP, die in beslag genomen dieren opvangt voor het Ministerie van Landbouw, gaf zondag te kennen de grote groep knaagdieren niet langer onderdak te kunnen bieden. Als de diertjes daar zouden blijven, was de kans aanwezig dat ze als slangenvoer zouden eindigen. Meerdere opvangcentra, waaronder Knaag & Ko, hebben daarom met grote haast ruimte gecreëerd om een deel van de in beslag genomen dieren over te kunnen nemen.

Na flink wat passen en meten in de ruimtes van Knaag & Ko, was er ruimte om twintig kooien klaar te zetten. Bij gespecialiseerde thuisopvangadressen werden nog eens tien plekken gereserveerd voor zieke, zwangere en zogende dieren. Dit laatste bleek helaas hard nodig.

De staat waarin Petra Ferdinandus, beheerder van Knaag & Ko, de dieren bij de NOP aantrof, was zorgwekkend. Zij vertelt: "Het opvangcentrum leek nauwelijks interesse te hebben om de dieren een goed nieuw thuis te geven. Nagenoeg alle dieren zaten in bakken als man-vrouwkoppels, wat betekent dat een groot deel van de dames zwanger zal zijn. Er waren dan ook al veel nestjes geboren."

"Een groot aantal van de verblijven was verschrikkelijk vies. Ook werden in de bakken dode en half aangevreten diertjes aangetroffen. Sommige waren duidelijk al meer dan een week dood. De enige verbetering die de dieren door de inbeslagname leken te hebben gekregen, was dat ze nu wel voldoende eten en drinken hadden."

In Knaag & Ko aangekomen, zijn alle stelletjes uit elkaar gehaald (de meeste hamsters zijn solitair levende dieren) en is van alle dieren het geslacht bepaald. Een groot aantal vrouwtjes lijkt inderdaad zwanger te zijn en gaat in eerste instantie naar thuisopvangadressen om daar rustig te kunnen bevallen. Ook de dieren die al een nestje hebben, zijn naar thuisopvangadressen gebracht.

Als over een paar dagen duidelijk is dat de mannetjes gezond zijn, zal Knaag & Ko voor hen een nieuw baasje zoeken. De vrouwtjes zullen moeten wachten tot zeker is dat ze niet zwanger zijn. Daarna wordt ook voor hen een nieuwe eigenaar gezocht.

De groep dieren die 7 april in Sint Antonis in beslag werd genomen, bestond uit 5.900 knaagdieren en zes papegaaiachtigen. Onder de knaagdieren waren hamsters, muizen, ratten en gerbils. De dieren, die toebehoorden aan twee dierenhandelaren, kregen daar geen goede verzorging en waren slecht gehuisvest. Dat de groep inmiddels was gereduceerd tot 1500 exemplaren, komt volgens de NOP doordat de overige dieren ziek of agressief waren.




Ingezonden persbericht