Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT

3 mei 2011
Universiteitsbibliotheek VU lanceert nieuw tijdschrift in Open Access: Disability, CBR and Inclusive Development (DCID)

Disability, CBR and Inclusive Development (voorheen Asia Pacific Disability Rehabilitation Journal), gefaciliteerd door de Universiteitsbibliotheek VU, richt zich op kennisvermeerdering op het gebied van handicaps en is bedoeld voor beroepsbeoefenaren op dat terrein (met name in ontwikkelingslanden), beleidsmakers, organisaties van gehandicapten en de wetenschappelijke gemeenschap. Het tijdschrift stimuleert de publicatie van evidence-based informatie teneinde het huidige kennisniveau en de uitvoering van programma's te verbeteren.

Open Access
Het tijdschrift is een Open Access publicatie waarvoor geen vergoeding is verschuldigd maar die vrij toegankelijk is voor alle lezers ter wereld. Het wordt uitgegeven met Open Journal Systems (OJS).

Over het tijdschrift
Disability, CBR & Inclusive Development (ISSN: 2211-5242) heeft een internationale redactieraad, samengesteld uit vertegenwoordigers van belanghebbenden met uiteenlopende expertise uit alle werelddelen. De Leprastichting en de Stichting Dark & Light sponsoren de publicatie en verspreiding van het tijdschrift.

Het tijdschrift zal drie of vier keer per jaar verschijnen en de volgende thema's behandelen, met de nadruk op het perspectief van de ontwikkelingslanden:


* Maatschappelijke revalidatie

* Inclusief onderwijs

* Vrouwen met handicaps

* Inclusieve ontwikkeling

* Mensenrechten en zelfbeschikking

* Gehandicaptenorganisaties

* Beleid en wetgeving met betrekking tot gehandicaptenzaken
* Revalidatie en resultaten in de gezondheidszorg: perspectief van ontwikkelingslanden
* Hulpmiddelen: perspectief van ontwikkelingslanden
* Toegankelijkheidsproblematiek (inclusief ontwerpen)
* Handicaps en hiv/aids/reproductieve gezondheid
* Handicaps en conflicten

* Handicaps en rampen

Het tijdschrift verschijnt voor het eerst onder de nieuwe naam op 4 mei 2011. De artikelen zijn peer-reviewed en worden gepubliceerd in verschillende rubrieken: oorspronkelijk onderzoek, diepgravende recensies, beknopte verslagen, casestudy's, ervaringsverhalen/egodocumenten en brieven aan de redactie.



Vrije Universiteit Amsterdam