Ingezonden persbericht


De landelijke woningmarkt laat een daling zien in het aantal transacties van 14,3%. Regio Groot Alkmaar scoort ongeveer gelijke cijfers. In het eerste kwartaal van 2011 werden 15,11% minder woningen verkocht dan in het vierde kwartaal 2010. In vergelijking met een jaar geleden werden het afgelopen kwartaal 14,11% minder woningen verkocht. De gemiddelde vraagprijs daalde met 2,95%.

Tegenvallende cijfers dus, maar zijn de cijfers echt zo slecht of kunnen deze in perspectief gezet worden?

Elk kwartaal verschijnt de LEYGRAAF Woningmarktanalyse voor de regio Noord-Holland. Deze analyse verschaft inzicht in de ontwikkelingen op de woningmarkt. Verschillende aspecten worden onderzocht, zoals het aantal transacties in het betreffende kwartaal, de prijsontwikkelingen en veranderingen in looptijd. Dit kwartaal is de woningmarktanalyse van LEYGRAAF voor het eerst in videoformaat verschenen. Onderstaand treft u een samenvatting van de LEYGRAAF Woningmarktanalyse van het eerste kwartaal van 2011.

De cijfers van de NVM laten met name de bestaande bouw zien en dit heeft onder andere in de regio Groot Alkmaar veel invloed. Gemeente Alkmaar levert namelijk twee keer zoveel aanbod op van nieuwbouw als gemiddeld. De woningvoorraad in Nederland behelst momenteel 7,2 miljoen woningen, in Alkmaar zijn dit er 43.000. Alkmaar vertegenwoordigt dus 0,60% van de woningvoorraad in Nederland. Landelijk zijn er in 2010 circa 59.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. De verwachting voor 2011 ligt lager. In Alkmaar worden in 2011 668 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Uitgaande van de 59.000, vertegenwoordigt Alkmaar dit jaar dus ruim 1,13% van het nieuwbouwaanbod. Van de 668 te koop staande nieuwbouwwoningen werden er het afgelopen jaar ± 400 verkocht en een klein deel verhuurd. Hierin doet Alkmaar het dus veel beter dan gemiddeld. Als deze cijfers meegerekend zouden worden, doet Alkmaar het helemaal nog niet zo slecht met de verkopen.

Ook in de vergelijking met voorgaand kwartaal kan een kanttekening gemaakt worden. In het 4e kwartaal 2010 was er in verscheidene gemeenten een flinke stijging te zien in het aantal verkochte woningen in met name het lagere prijssegment. Deze toename was te wijten aan de financiële maatregelen die aangekondigd werden voor 2011. Dit zorgde voor relatief hogere cijfers in het vorige kwartaal. Hierdoor lijkt de daling van dit kwartaal groter dan anders.

Opvallend feit is dat er de laatste tijd een grote toename is van het aantal clicks op Funda. Hieruit kunnen wij concluderen dat er wel degelijk mensen zijn die willen kopen. Maar blijkbaar zit er een prop in de markt waardoor mensen nog steeds niet durven.

De oorzaak zit in de verminderde financieringsmogelijkheden en het generaliseren van financiële instellingen en banken. Vanaf augustus 2011 zullen nieuwe regels gelden voor hypotheken. Dit zal de doorstroming op de woningmarkt er niet beter op maken. Toch vallen de veranderingen feitelijk wel mee. De nieuwe regels zullen gelijk zijn aan de regels die de Nationale Hypotheek Garantie al geruime tijd hanteert. Banken zouden meer met de menselijke maat moeten meten en niet met de zelfde meetlat voor iedereen, ondernemers, starters, senioren enzovoort.

Opvallende cijfers

· De looptijd van de te koop staande woningen ligt met 150 dagen 21,21% hoger dan de 123 dagen in het 4e kwartaal van 2010. In het 1e kwartaal van 2010, een jaar geleden, lag dit getal nog op 135 dagen.


· Het aanbod in de regio Groot Alkmaar is toegenomen van 2601 in het voorgaande kwartaal naar 2692 in het huidige kwartaal. Deze toename van het aanbod voltrok zich in alle woningtypen, behalve bij de appartementen met een bouwperiode van voor 1945.


· Vergeleken met 2010 lijkt het er op alsof er weer een nieuwe dip te zien is. Na een kleine opleving in het aantal transacties in het 2e kwartaal van 2010 en kleine dalingen in het 3e en 4e kwartaal, is de daling in het eerste kwartaal van 2011 weer veel groter.


· Gemeente Heerhugowaard laat als enige gemeente een stijging zien in het aantal transacties ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal verkochte woningen is gestegen met 18% van 72 naar 85 woningen. Dit aantal ligt ongeveer gelijk aan het aantal transacties van een kaar geleden in het 1e kwartaal van 2010.


· De toename aan het aantal transacties wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename een verkochte tussenwoningen. Dit type woning is 25.15% meer verkocht dan voorgaande periode. Dit wordt bevestigd door het aantal transacties in de prijsklasse van ¤150.000,- tot ¤ 200.000,-. Dit is in dezelfde periode namelijk gestegen met 54%.

Voor meer informatie over de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt, kunt u onze woningmarktanalyse in videoformaat bekijken via: http://www.youtube.com/watch?v=Ux94C1nHaH0

Onze volgende woningmarktanalyse (2e kwartaal 2011) is half juli 2011 via www.leygraafmakelaars.nl te bekijken.




Ingezonden persbericht