Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht kandidaat voor organisatie Roze Zaterdag 2013

Veel aandacht voor jongeren in 'Roze hart van Nederland'

De Utrechtse homojongerenorganisatie Stichting PANN heeft samen met de gemeente Utrecht een bidbook ingeleverd voor de organisatie van de Roze Zaterdag in 2013. In dat jaar wordt in Utrecht de 300e verjaardag van de Vrede van Utrecht gevierd, waarbij respect voor elkaar een belangrijk uitgangspunt is. Een uitgelezen moment dus om het jaarlijkse roze evenement naar de Domstad te halen, vinden de initiatiefnemers.

"Het kan een prachtige driekhoeksverhouding worden," legt PANN-voorzitter Petra Luiken uit, "de Roze Zaterdag heeft de naam en faam, Utrecht de centrale ligging en de Vrede van Utrecht en PANN de jongeren en de logistieke infrastructuur."

Jongeren zijn dan ook de doelgroep die de Utrechtse stichting, bekend door haar populaire 'heterovriendelijke' homofeesten, veel meer bij de dag wil betrekken: "De Roze Zaterdag is een evenement voor iedereen, of je nou homo of hetero, jong of oud bent," gaat Luiken verder, "maar helaas laat de populariteit van dit soort roze evenementen onder jongeren de afgelopen jaren te wensen over, iets waar wij met onze ervaring en jonge achterban verandering in willen brengen."

Deze insteek moet dan ook garant staan voor een divers programma, met natuurlijk feest, maar ook veel aandacht voor cultuur, sport en bezinning. Het MidZomerGracht-festival, de jaarlijkse homoculturele week van Utrecht, is bovendien een mooie opmars naar de Roze Zaterdag zelf, vinden ze bij PANN, waar ook samenwerking hoog in het vaandel staat: "We hebben veel lokale organisaties bereid gevonden mee te werken, waaronder COC Midden Nederland, de homohoreca en sport- en cultuurverenigingen."

Daarnaast kan het initiatief rekenen op steun van het college van B&W, blijkt uit de brief van de Utrechtse burgemeester Wolfsen aan de stichting die jaarlijks de Roze Zaterdagen toekent. De winnaar wordt rond de Roze Zaterdag, die dit jaar in Groningen plaatsvindt, bekendgemaakt. Naast Utrecht zijn ook Arnhem, Eindhoven en Rotterdam nog in de race.

Over Stichting PANN

Stichting PANN zet zich al 42 jaar in voor de homo-emancipatie en richt zich daarbij, zonder anderen uit het oog te verliezen, vooral op jongeren. De van oorsprong Utrechtse organisatie is bekend om haar feesten, die jaarlijks zo'n 35 duizend bezoekers trekken, maar initieert en subsidieert daarnaast ook andere initiatieven om de integratie van homojongeren in de maatschappij te bevorderen. De insteek die PANN daarbij hanteert is verschillend ten opzichte van veel andere homo-organisaties, de organisatie richt zich niet op negatieve excessen maar juist op positieve zichtbaarheid.

Luiken: "Wij willen laten zien dat homo's net zo gewoon zijn als hetero's, net zo uitbundig of saai, net zo (weinig) creatief en net zo goed of slecht in sport. En dat altijd belicht vanuit de zonnige kant. We willen niet met een pruillip in de hoek staan jammeren."


---