Ingezonden persbericht


Groningen, 3 mei 2011.

Grafisch Museum Groningen dicht!?

De kunstraad Groningen heeft de provincie geadviseerd de subsidie aan het Grafisch Museum Groningen m.i.v. 2013 stop te zetten. Als dit advies door Gedeputeerde Staten in een voorstel aan de Staten van Groningen wordt voorgelegd, komt het voortbestaan van het Grafisch Museum Groningen in gevaar.

Met verbijstering heeft het bestuur kennis genomen van de wel heel merkwaardige argumentatie die tot dit advies heeft geleid.

Het Grafisch Museum Groningen streeft ernaar in de nabije toekomst onafhankelijk te zijn van overheidssubsidies en duurzaam een belangrijke bijdrage te leveren aan het erfgoedbeleid van 'het Verhaal van Groningen'. Dat kan echter niet zonder investeringen vooraf en verdergaande professionalisering. Daarvoor heeft het Grafisch Museum Groningen in haar strategisch plan 2013 -- 2016 een aanzet gegeven.

De kunstraad geeft aan dat zij het Verhaal van Groningen en cultureel ondernemerschap belangrijk vindt, maar tegelijkertijd zijn die ambities van het Grafisch Museum Groningen reden voor de kunstraad om de subsidies van de Provincie Groningen stop te zetten. Dat daarmee de levensvatbaarheid van het museum in gevaar komt, is kennelijk niet belangrijk.

Nóg een museum dicht in Groningen? Nee, toch!


---