Gemeente Zwolle

4 en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsfestival

Bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle vindt woensdag 4 mei om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een Stille Omgang.

De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst om 18.30 uur in de Oosterkerk. De organisatie is in handen van het Podium van Kerken. De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur.

Route

De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester Van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

De burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Als gastkoor treedt op het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle.

Na de Last Post, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden.

Donderdag 5 mei Bevrijdingsdag

De bevrijdingsviering begint op donderdag 5 mei om 10.30 uur bij het hoofdpodium in
Park de Wezenlanden met de ontsteking van het bevrijdingsvuur dat de atleten van
Atletiekvereniging PEC 1910 hebben opgehaald uit Wageningen.

Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een toespraak en kondigt het openingsconcert aan van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Friso met optreden van Danny de Munk. Ook de wethouders bezoeken het festival en vragen aandacht voor verschillende projecten.

* Kijk voor meer informatie over het programma en het thema `Vrijheid op Straat' op Bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.
* Meer informatie over stremmingen voor het verkeer vindt u elders op deze website.