Apple Nederland

____________________


Apple kondigt nieuwe iMac aan met de allernieuwste quad-coreprocessors, grafische kaarten en Thunderbolt I/O-technologie

CUPERTINO, 3 mei 2011 -- Apple heeft de karakteristieke all-in-one iMac voorzien van de allernieuwste quad-coreprocessors, krachtige nieuwe grafische kaarten, de baanbrekende en razendsnelle Thunderbolt I/O-technologie en een nieuwe HD-camera voor FaceTime. De nieuwe iMac is verkrijgbaar vanaf EUR 1149 incl. btw (EUR 965,55 excl. btw) en is tot 70 procent sneller dan de vorige generatie. Bovendien leveren de nieuwe grafische kaarten tot drie keer zo snelle prestaties.*

"Onze klanten zijn erg te spreken over de aluminium behuizing, het prachtige beeldscherm en het alles-in-één-ontwerp van de iMac", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "En met de allernieuwste quad-coreprocessors, krachtige nieuwe grafische kaarten, de Thunderbolt-technologie en een FaceTime HD-camera is 's werelds beste desktop er alleen maar beter op geworden."

De nieuwe iMac is voorzien van Intel Core i5 quad-coreprocessors. Klanten kunnen eventueel kiezen voor Core i7-processors tot 3,4 GHz. Deze nieuwe processors hebben een geïntegreerde geheugencontroller die uiterst snel reageert en een krachtige nieuwe media-engine voor snelle codering en decodering van videomateriaal. De nieuwe AMD Radeon HD grafische processors in de nieuwe iMac zijn de krachtigste grafische kaarten die ooit in een alles-in-één-desktop zijn gebruikt.

iMac is de eerste desktopcomputer op de markt die is uitgerust met de grensverleggende Thunderbolt I/O-technologie. De 21,5-inch iMac heeft één Thunderbolt-poort; het 27-inch model heeft twee poorten voor nog meer uitbreidingsmogelijkheden. Thunderbolt is door Intel in samenwerking met Apple ontwikkeld en geeft een alles-in-één-computer meer uitbreidingsmogelijkheden dan ooit tevoren. Deze technologie, die is voorzien van twee tweerichtingskanelen met ongelooflijke overdrachtssnelheden tot 10 Gbps per kanaal, biedt PCI Express voor snelle externe randapparaten, zoals RAID-arrays, en is door gebruik van adapters geschikt voor FireWire- en USB-consumentenapparaten en Gigabit Ethernet-netwerken. Daarnaast biedt Thunderbolt DisplayPort-ondersteuning voor beeldschermen met hoge resoluties en is het geschikt voor bestaande adapters voor HDMI-, DVI- en VGA-beeldschermen. Er wordt verwacht dat de Thunderbolt-technologie, die gratis kan worden toegepast in systemen, kabels en apparaten, algemeen wordt aanvaard als de nieuwe standaard voor hogesnelheidsinvoer en -uitvoer.

iMac is nu ook voorzien van een ingebouwde FaceTime HD-camera en de innovatieve FaceTime-software van Apple, zodat je kunt videochatten via het haarscherpe breedbeeldscherm. Met de nieuwe camera kun je videogesprekken in HD-resolutie voeren met alle Macs met een FaceTime HD-camera. Daarnaast is deze camera geschikt voor het voeren van gesprekken in een standaardresolutie met iPad 2, iPhone 4, iPod touch van de huidige generatie en andere Intel-Macs. En net als de vorige serie heeft de nieuwe iMac een behuizing van aluminium en glas, een prachtig hogeresolutiebeeldscherm met led-achtergrondverlichting en IPS-technologie en een sleuf voor een SD-kaart. iMac wordt geleverd met de innovatieve Magic Mouse of het Magic Trackpad van Apple.

In het kader van de voortdurende inzet van Apple voor het milieu nemen de desktopcomputers van Apple een toppositie in op het gebied van "groen" ontwerp. iMac voldoet aan de strenge Energy Star 5.2-eisen en heeft de EPEAT-beoordeling "Gold" gekregen.** De schermen met led-achtergrondverlichting van iMac bevatten geen kwik en zijn gemaakt van arseenvrij glas. De onderdelen en kabels bevatten geen pvc. iMac bevat geen broomhoudende vlamvertragers en is gemaakt van materiaal dat goed gerecycled kan worden. Zowel bij het systeem als de verpakking is zo zuinig mogelijk met de grondstoffen omgesprongen.

Elke Mac wordt geleverd met Mac OS X Snow Leopard, 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem, en iLife, het innovatieve programmapakket van Apple voor het maken en uitwisselen van de mooiste foto's, films en muziek. Snow Leopard bouwt voort op tien jaar innovatie en bevat de Mac App Store, waarmee je eenvoudig de beste apps voor je Mac vindt. iLife '11 bevat iPhoto, met prachtige schermvullende weergaven voor navigatie, bewerking en uitwisseling van foto's, iMovie, met veelzijdige en toch gebruiksvriendelijke functies om van eigen filmpjes aansprekende, professioneel ogende trailers te maken, en GarageBand, waarin je nu onder meer je eigen spel kunt verbeteren en een geweldige sound kunt creëren.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe iMac is verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nl) en bij erkende Apple resellers. De 21,5-inch iMac is verkrijgbaar in twee configuraties: een model met een 2,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor, AMD Radeon HD 6750M en een harde schijf van 500 GB met een adviesprijs van EUR 1149 incl. btw (EUR 965,55 excl. btw) en een model met een 2,7-GHz quad-core Intel Core i5-processor, AMD Radeon HD 6770M en een harde schijf van 1 TB met een adviesprijs van EUR 1449 incl. btw (EUR 1217,65 excl. btw). De nieuwe 27-inch iMac is ook verkrijgbaar in twee configuraties: een model met een 2,7-GHz quad-core Intel Core i5-processor, AMD Radeon HD 6770M en een harde schijf van 1 TB met een adviesprijs van EUR 1649 incl. btw (EUR 1385,71 excl. btw) en een model met een 3,1-GHz quad-core Intel Core i5-processor, AMD Radeon HD 6970M en een harde schijf van 1 TB met een adviesprijs van EUR 1899 incl. btw (EUR 1595,80 excl. btw).

De volgende maatwerkopties zijn verkrijgbaar: snellere Intel Core i7-processors tot 3,4 GHz, extra schijfcapaciteit tot 2 TB, een SSD-schijf van 256 GB, extra DDR3-geheugen en het AppleCare Protection Plan. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/nl/imac.


*Tests uitgevoerd door Apple in april 2011 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van iMac. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/imac/features.html.


** Uitspraak op basis van energiezuinigheidscategorieën en producten die zijn opgenomen in de EPA Energy Star 5.2-database, per april 2011. EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle 23 vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-producten. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de iPad 2, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht geeft.