Even niet zo goed in je vel?


Online training en coaching helpt, vraag het Annelies

LEIDEN, 20110503 -- Vraag Annelies hoe zij het heeft ervaren. Als het om de behandeling van stress, piekeren, onzekerheid, depressie of angsten gaat, wordt online training en coaching nog niet echt gezien als een effectieve methode. Toch zijn er veel voordelen die het face to face contact overtreffen. Annelies is de eerste persoon die bij Xynthesis, het bureau voor online training en coaching, een oefen- en begeleidingstraject via internet heeft afgerond.

Uit onderzoek blijkt dat het effect van training en coaching het grootst is als men daar dagelijks mee bezig is. Het is bekend dat de effecten van enkele trainingsdagen na drie weken nog slechts voor circa vijf procent aanwezig zijn. Online programma’s duren om die reden bij Xynthesis acht weken waarin dagelijks getraind en op maat gecoacht wordt. De gewenste verandering kan zo als het ware beter inslijten en tot het dagelijks patroon gaan behoren. Dat is uiteindelijk de beste manier om een doel te bereiken.

Daarnaast zijn de voordelen dat online training en coaching op eigen momenten gedaan kunnen worden. De trainingen zijn laagdrempelig en kunnen desnoods anoniem worden gevolgd. Ook zijn er geen reis- en locatiekosten mee gemoeid.

Hoe verging het Annelies

De 24-jarige Annelies werkt 32 uur per week op een advocatenkantoor te Leiden als secretaresse. “Het werk is leuk en in het weekend doe ik leuke dingen met mijn vrienden”, geeft zij aan. Sinds september 2010 kreeg zij last van stressklachten.

Ik voelde me onrustig en was s’avonds uitgeput. Kon ik nou maar goed slapen. Maar dat ging ook al slecht. Na de test op de site bleek dat Mindfulness het meest geschikt voor mij was.

Ik heb me ingeschreven en vrij snel kreeg ik een coach aan de lijn. Met de coach hebben we gekeken naar problemen en coachingsvragen geformuleerd. Toen hebben we ook besproken hoe we contact zouden onderhouden. Eigenlijk simpel. Ik kon elk gewenst moment per mail vragen stellen en hier werd binnen 24 uren op gereageerd. Daarnaast maakten we zo nu en dan telefonische afspraken om mijn persoonlijke vragen verder uit te werken. Ik voelde me niet zo erg prettig maar de steun en de dagelijkse inzichten rond mijn probleem brachten me verder. De training was ook inspirerend. Filmpjes, oefeningen, en zo nu en dan gewoon overdag een SMS met een leuke vraag of opdracht.

In de loop van de tijd merkte ik dat ik meer rust kreeg. De grote berg begon een heuvel te worden. En uh ja, ik heb samen met de coach keuzes gemaakt.