Gemeente Westvoorne


Gemeente Westvoorne loopt mee met de bevrijdingsvuurestafette 2011

In de nacht van 4 op 5 mei haalt burgemeester De Jong van Westvoorne samen met 13 ambtenaren, een raadslid en een wethouder het bevrijdingsvuur op uit Wageningen.

De estafette van ongeveer 150 km start rond 01.00 uur âs nachts op het 5 Mei Plein. Op 5 mei om 15.30 uur overhandigen de lopers en hun begeleiders het bevrijdingsvuur aan wethouder Groenewegen. Waarna het bevrijdingsvuur door de wethouder op het Dorpsplein in Oostvoorne wordt ontstoken.

Het bevrijdingsvuur is sinds 1948 het symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het bevrijdingsvuur is onlosmakelijk verbonden met Wageningen, Stad der Bevrijding. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken voor het historische Hotel de Wereld. Er worden in totaal 100 gemeenten verwacht uit heel Nederland met 2.000 lopers en begeleiders die het bevrijdingsvuur komen ophalen. Zij lopen naar hun eigen gemeente en verspreiden zo het bevrijdingsvuur door heel Nederland. De burgemeester geeft via zijn Twitter-pagina een live verslag van de estafette van Westvoorne.

Dit jaar vieren wij 66 jaar vrijheid en wordt de bevrijdingsvuurestafette voor de 63e keer georganiseerd. In de loop der jaren is het bevrijdingsvuur uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij vele sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden. Deze ceremonie symboliseert de bevrijding van Nederland en draagt de boodschap van vrede en vrijheid uit.