Gemeente Lopik

Lancaster Bommenwerper maakt unieke herdenkingsvlucht op 4 mei 2011 rond 14:00 uur

Op 4 mei a.s. zal een Lancaster bommenwerper vanuit Engeland aankomen en laag over boerderij Zwijnenburg, Benedeneind NZ 446 in Benschop vliegen. Ook zal men laag over het gemeentehuis in Lopik vliegen. Geplande tijd is circa 14:00 uur.

Dit naar aanleiding van het feit dat op 3 september 1943 een Lancaster bommenwerper is neergeschoten die in Benschop is gevallen. Er waren zeven bemanningsleden. Vier uit Groot Brittanië en drie uit Australië. Van de zeven zijn er vijf omgekomen. Zij zijn begraven op het ereveld Oud Leusden (Amersfoort). Het toestel behoorde tot de Australische luchtmacht (460 Squadron).

Deze vlucht is bedoeld als eerbetoon aan de bemanning van de Lancaster in Benschop en andere gevallenen. Maar ook om de bevolking van onze regio te danken voor hun toewijding bij het herdenken van de oorlogsslachtoffers. De vlucht zal vervolgens over Oud Leusden gaan, waarna de nacht wordt doorgebracht in Groningen. De volgende dag gaat de vlucht via Duitsland naar Denemarken. Dit zal de eerste keer na de oorlog zijn dat er een Lancaster bommenwerper over Duitsland vliegt.

Er zijn door de tijd diverse contacten gelegd en bezoeken geweest van nabestaanden. Er is op de boerderij in Benschop, waarachter het vliegtuig crashte, een gedenkteken aangebracht. In de hal van het gemeentehuis te Lopik hangt een officiële plaquette.

In Engeland is een vereniging die zich inzet om de nog enkele vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog luchtwaardig te houden. Hiermee worden herdenkingsvluchten gehouden. Vooal bij de herdenking van de slag om Engeland. De beschermheer van deze club is Prins William.

Aangezien er nog maar twee Lancasters luchtwaardig zijn, is dit een unieke kans om zo'n vliegtuig van dichtbij te zien en te horen. Want deze vlucht is eenmalig!