Gemeente Ede

woensdag, 27 april 2011

Bijzonder Herdenkingsconcert in Oude Kerk op 4 mei

In de Oude Kerk vindt dit jaar een bijzonder herdenkingsconcert plaats. Jesse Dorrestijn, kleinzoon van Hendrik Dorrestijn, zingt gedichten van Hans Lodeizen en Dèr Mouw en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. De burgemeester zal in zijn toespraak vertellen over Hendrik Dorrestijn die begraven ligt in het Mausoleum. De bijeenkomst begint om 18.45 uur.

Elk jaar is er een herdenkingsconcert in de Oude Kerk. Dit jaar wordt deze verzorgd door Jesse Dorrestijn. Zijn grootvader is omgekomen in de oorlog en ligt begraven in het Mausoleum. De burgemeester vertelt in zijn toespraak over het lot van Hendrik Dorrestijn. Het concert begint om 18.45 uur en duurt tot 19.30 uur.

Mausoleum

Om 19.30 uur begint de stille tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. Na zijn toespraak, noemt de burgemeester samen met twee kinderen van csn school Prins Floris de namen van de doden van het Mausoleum. Daarna volgen de kransleggingen. De burgemeester legt eerst een bloemstuk bij het kleine gedenkteken. Dit gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis aan de militairen, afkomstig uit Ede, die hier en overzee zijn gevallen. Vervolgens legt hij een krans bij het Mausoleum. Ook het Voormalig Verzet en leerlingen van De Meander leggen hier kransen en bloemen, evenals andere betrokkenen. Na afloop van de plechtigheid vindt het defilé plaats bij het Mausoleum. Dan kunnen alle aanwezigen bloemen leggen bij de graven.

De dodenherdenking in Ede wordt georganiseerd door de gemeente Ede in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers. De Harmonie, leden van de NATRES en vooral de Edese Scouting leveren een grote bijdrage aan de herdenking. Na afloop van de plechtigheid bij het Mausoleum is iedereen van harte welkom in de hal van het gemeentehuis aan de Bergstraat 4 voor een kopje koffie.
Voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een busje van de Oude Kerk naar het Mausoleum. Na afloop rijdt het busje terug naar het Raadhuisplein.