Gemeente Schagen

Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Het Herdenkingscomité â40-â45 Schagen organiseert op 4 mei - voorafgaande aan de viering van onze bevrijding - een algemene herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij vielen voor de vrijheid ten gevolge van oorlog, wrede overheersing en terreur. Daarnaast worden alle slachtoffers van andere oorlogen, maar ook van vredesmissies herdacht.

Â

Andere locatie herdenking
Omdat de Grote Kerk op de Markt dit jaar wordt gerestaureerd, kan de herdenking niet op de vertrouwde locatie plaatsvinden. Daarom is het comité verheugd dat het bestuur van de RK Christoforusparochie de kerk aan de Molenstraat speciaal voor deze gelegenheid openstelt.

Indien u de slachtoffers wilt herdenken door op 4 mei halfstok te vlaggen dan wordt dit bijzonder op prijs gesteld. Het eerbetoon is vanaf 18.30 tot 20.30 uur.
Bedrijven wordt verzocht gedurende diezelfde periode reclamevlaggen te verwijderen, buitenverlichting zoals neon- en lichtbakken te doven en bij voorkeur geen andere muziek ten gehore te brengen dan die van de officiële Nederlandse programmaâs. Het programma met betrekking tot de herdenking en viering vindt u hier.

Programma woensdag 4 mei 2011

19.00 uur:

Algemene herdenkingsbijeenkomst in de RK Christoforuskerk, met als spreker de heer Pepik Henneman. Hij is directeur van Meneer de Leeuw, een werkplaats voor innovatie en maatschappelijke verandering en werkt met mensen uit verschillende culturen en sectoren. De muzikale omlijsting is in handen van een klezmerensemble bestaande uit Bertie van Tongeren (accordeon), Pleun Stroet (klarinet), onder leiding van Noor Hartsuiker (viool). Ook is er orgelspel door Herman Lambooij en zingt het koor Singing Surrender enkele liederen. Leden van toneelvereniging OZOS dragen teksten voor.

Â

19.45 uur:

Aanvang stille tocht van het kerkplein naar het monument âGedenkt hen die vielen voor onze vrijheidâ aan de Nieuwe Laagzijde. De tocht voor alle burgers ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst en religieuze of politieke voorkeur, wordt in stilzwijgen afgelegd en alleen begeleid door klokgelui. Eenieder kan tijdens deze tocht zijn of haar gedachten laten gaan over de oorlog.

Â

Bij het monument volgt een declamatie van verzetsgedichten door toneelvereniging OZOS en het spelen van de âLast Postâ door Schagens Harmoniekapel.

Â

20.00 uur:

Na de âLast Postâ volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus door Schagens Harmoniekapel. De eerste keer zonder samenzang, de tweede keer wordt eenieder verzocht het eerste couplet van ons volkslied mee te zingen.

Â

Na afloop van de plechtigheid bij het monument is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee van gedachten te wisselen in de ontvangstruimte van de RK Christoforuskerk aan de Molenstraat.

Â

Â

Â

Programma donderdag 5 mei 2011

10.00 â 17.00 uur

Thematentoonstelling âSoldaat van Oranjeâ en boekenmarkt in de toren van Regionaal museum 1940-1945 Schagen en Omstreken.

Â

13.30 - 17.00 uur:

In samenwerking met Sportservice Schagen organiseert het comité natuurlijk weer de altijd succesvolle Kinderspelen. Bij mooi weer in de Muziektuin, bij slecht weer in discotheek KDanz aan de Loet. Ook de vrijwilligers van de Watervrienden zijn weer van de partij. Gedurende de hele middag kunnen de kinderen zich laten schminken, er zijn allerlei leuke attracties en springkussens en de limonadekoe kan gemolken worden. Daarnaast treden The Broccoli Brothers op, dus ook voor de ouders van de spelende kinderen is het goed toeven in de Muziektuin. Verder zijn er lekkere hapjes van Stichting Indonesië 2007 te koop en de wagen met koffiespecialiteiten is weer aanwezig.

Â

14.30 uur:

In woonzorgcentrum De Bron wordt dit jaar een optreden verzorgd door Big Band Dirkâs Horns, onder leiding van Jan Kühne. Dit optreden is door alle bewoners, hun familie en overige belangstellenden vrij te bezoeken.Â

Â

20.30 uur:

Jazzvocaliste Mariëlle Koeman en Jos van Beest trio in café ât Oude Slot.

Â

Â

Activiteiten van andere organisaties:

Â

Vrijdag 6 mei om 20.00 uur:

De Protestantse Kerk Schagen presenteert âDrie rode rozenâ in de kerk in Valkkoog. Deze muzikale vertelvoorstelling is gebaseerd op een novelle van Abel Hersberg en wordt gespeeld door Lettie Oosterhof (predikant en theaterregisseur) en Joke Tanja (verteller). Het verhaal wordt gespeeld, verteld en versterkt door de klezmermuziek van Ellen Verburgt en Jiddische liederen van o.a. Mordekhay Gebirtig.

Â

Â

Alle informatie is ook te vinden op www.4en5mei.nl/herdenken/schagen > agenda

Â

Â

Â