Gemeente De Marne


4 mei Herdenkingen

De Nationale Herdenking wordt in ons land altijd op 4 mei gehouden, ongeacht de dag van de week.
Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Op veel plaatsen vinden herdenkingsplechtigheden plaats en worden bloemen gelegd bij monumenten.

In onze gemeente worden in de volgende plaatsen herdenkingen gehouden.

Eenrum
Verzamelen op het dorpsplein. Vanaf hier vertrekt de stoet om 19.45 uur naar het oorlogsmonument voor de Hervormde kerk. Na de herdenking bij de kerk worden in de Jodengang bloemen gelegd bij het monument voor de weggevoerde Joodse Eenrummers. Bij beide monumenten voert wethouder Van Gelder het woord. Evenals voorgaande jaren is ook dit jaar de kerk weer geopend. De kerk is open tot plm. een half uur na de plechtigheid.

Kloosterburen
Verzamelen om 19.15 uur bij het verzorgingscentrum 't Oldeheem. Hier houdt wethouder Berghuis een toespraak. Aan de plechtigheid zowel binnen als buiten, wordt verder meegewerkt door basisschoolleerlingen. Verder wordt medewerking verleend door de muziekschool Noordakkoord. Na de voordrachten volgt een stille tocht naar het monument bij de N.H. Kerk. Hier legt de wethouder een bloemstuk bij het monument.

Leens
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Petruskerk. Hieraan wordt namens de gemeente medewerking verleend door wethouder Smook. Na de dienst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats. Daar legt de wethouder een krans bij het monument en wordt er een korte plechtigheid op de Joodse begraafplaats gehouden.

Ulrum
In de kerk aan de Leensterweg is om 19.00 uur een herdenkingsdienst. Daarna volgt een stille tocht naar de begraafplaats. Hier legt burgemeester Wiersma samen met schoolkinderen een krans bij de elf oorlogsmonumentjes.

Leens, 27 april 2011.