Gemeente Ede

woensdag, 27 april 2011

Overzicht 4 mei herdenkingen in de gemeente Ede

Ieder jaar vindt op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Op deze dag herdenkt men allen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In gemeente Ede zijn op meerdere plaatsen herdenkingen.

's middags


* Begraafplaats Asakkerweg

In de middag om ca. 13.15 uur zal het college van burgemeester en wethouders op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede een krans leggen bij de oorlogsgraven. Ook twee leden van het Voormalig Verzet leggen bloemen bij de graven.

* Harskamp

De herdenkingsbijeenkomst in Harskamp begint om 14.15 uur bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg. Na een korte toespraak van burgemeester Van der Knaap lezen kinderen van De Zaaier en De Roedel gedichten voor. Daarna volgen de kransleggingen. Na afloop van de plechtigheid is er in het PMT gebouw aan de Otterloseweg 12a gelegenheid om elkaar te ontmoeten en iets te drinken.

's avonds


* Ede

Om 18.45 uur is er een bijzonder Herdenkingsconcert in de Oude Kerk in Ede. Jesse Dorrestijn heeft gedichten van Hans Lodeizen en Dèr Mouw op muziek gezet. Hij zingt en begeleidt zichzelf op gitaar. De burgemeester wijdt zijn toespraak aan de grootvader Hendrik Dorrestijn. Om 19.30 uur vertrekt de stille tocht naar het Mausoleum. Daar zijn kransleggingen na de twee minuten stilte. Na afloop is men welkom in het gemeentehuis voor een kopje koffie.

* Lunteren

In Lunteren begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Om 19.40 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder H. Hullegie zal hierbij aanwezig zijn.

* Wekerom

In Wekerom begint de herdenking met een ontvangst in de Kastanjehof om 18.30 uur. De herdenking bij het monument op het Dorpsplein begint om 18.45 uur. Een kinderkoor brengt liederen ten gehore. Aansluitend vinden de kransleggingen plaats. Wethouder R. Kremers is hierbij aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het dorpshuis De Kastanjehof.

* Otterlo

In Otterlo begint de herdenking om 19.15 uur bij De Aanloop. De stille tocht vertrekt vanaf daar om 19.30 uur naar het monument bij het kerkhof aan de Dorpsstraat. De zangvereniging het Christelijk streekkoor Otterlo verzorgt de koraalmuziek en de liederen. Wethouder E. van Milligen is namens de gemeente aanwezig. Na afloop kan men napraten in het dorpshuis De Aanloop.

* Bennekom

In Bennekom vertrekt vanaf het plein voor de Oude Kerk om 19.45 uur de stille tocht. Na aankomst bij het monument is de kranslegging. Wethouder S. van de Pol is namens de gemeente aanwezig. De herdenking wordt georganiseerd door de stichting Bart van Elst. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie in de aula van de R.K. Kerk.
* De Valk

De kranslegging bij het herdenkingsmonument De Valk aan de Hoge Valkseweg vindt plaats om 19.45 uur. Wethouder R. Kremer legt namens de gemeente een krans.

* Ederveen

In Ederveen vertrekt de stille tocht om 19.35 uur vanaf het dorpshuis De Zicht naar het monument bij de Bruinhorst. Nadat kinderen van de Julianaschool en de Calvijnschool gedichten hebben voorgelezen, volgen de kransleggingen. Raadslid J. Boot legt namens de gemeente college een krans.