Gemeente Zoetermeer

Herdenking op 4 mei

Dit jaar organiseert de gemeente, evenals voorgaande jaren, een stille tocht ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. De stille tocht vertrekt op woensdag 4 mei om 19.20 uur vanaf het Stadsmuseum 't Oude Huis aan de Dorpsstraat 7.

Via de Dorpsstraat voert de stille tocht naar het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Na de kranslegging leest burgemeester Waaijer het gedicht `Trots' voor van Esmee Hendriks dat zij zal voordragen op de Dam in Amsterdam. Zij won de jaarlijkse dichtwedstrijd `Dichter bij 4 mei', van het Nationaal Comite 4 en 5 mei.

Vanaf ongeveer 20.30 uur tot ongeveer 21.10 uur is een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk. Alle Zoetermeerders zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Voorop in de stille tocht lopen trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap. Zij worden gevolgd door leden van scoutinggroep John McCormick. Bij het oorlogsmonument staat achter de erewacht van het Contact Oud Mariniers een aantal jongeren. Zij houden een fakkel vast en een rood, wit en blauw lint uit respect voor de gevallenen. Kunst en Vriendschap verzorgt de muziek bij het monument.

Missing man
Als eerbetoon vliegen tussen 20.15 uur en 20.30 uur in formatie drie vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark en de Oude Kerk. Als eerbetoon aan de gevallenen zal de formatie de `missing man' uitvoeren. De missing man-formatie is een door vliegtuigen uitgevoerd saluut, als onderdeel van een `flypast' ter gelegenheid van een begrafenis of herdenking van een piloot.

Vrijheid op straat
In de Oude Kerk spreekt burgemeester Waaijer de belangstellenden toe. Het jaarthema gaat over vrijheid op straat. Dit thema komt in het programma terug waarbij opnieuw veel jongeren uit Zoetermeer betrokken zijn. Een aantal leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen dragen zelfgeschreven gedichten voor. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Belinda Vermeer en Joshua Saldi. De Stichting Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Midden is aanwezig en zorgt voor een voordracht. De herdenkingsbijeenkomst eindigt rond 21.10 uur.