Gemeente Voorschoten

Voorschoten herdenkt op 4 mei

Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen
- burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het leggen van de kransen en bloemen wordt omlijst met passende muziek, gespeeld door Muziekvereniging Laurentius. De omgekomen Indië-gangers worden dit jaar ook herdacht bij het algemene monument. Volgend jaar worden hun namen op het nieuwe monument vermeld.

Programma

In de gemeente Voorschoten wordt als volgt inhoud gegeven aan de Nationale Herdenking op 4 mei:

18.00 uur Halfstok hangen van de vlag van alle openbare en particuliere gebouwen in Voorschoten. De vlaggen moeten voor zonsondergang zijn gestreken. Dit is omstreeks 21.09 uur.

18.45 uur Oecumenische herdenkingsdienst in de Dorpskerk. De herdenkingsdienst duurt tot 19.10 uur.

19.40 uur De stoet loopt naar het gemeentehuis. Vanaf het gemeentehuis lopen de genodigden gezamenlijk te voet en in stilte naar het herdenkingsmonument aan de Koningin Julianalaan.

19.50 uur Burgemeester Jeroen Staatsen heet iedereen welkom. Een leerling van het Kompas leest een gedicht voor. De burgemeester legt met twee kinderen de eerste krans.

19.59 uur Als inleiding van de twee minuten stilte speelt muziekvereniging Laurentius 'The Last Post'.

20.00 uur Twee minuten stilte.

20.02 uur Het einde van de twee minuten stilte wordt ingezet met het spelen en zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

20.05 uur Burgemeester Jeroen Staatsen houdt een toespraak. Hierna vindt de kranslegging plaats door genodigden en vervolgens door het publiek.

20.30 uur Einde ceremonie.

* 28 april 2011