Rijksvoorlichtingsdienst

Krijgsmacht herdenkt gevallen militairen

De krijgsmacht herdenkt in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven op 4 mei om 20.00 uur op het Militair Ereveld 'Grebbeberg' alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen of zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst.

Namens de Koninklijke Landmacht treedt Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Mart de Kruif, op als de gastheer bij deze herdenking.

De plechtigheid wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Rhenen, de regionale politie en de Koninklijke Marechaussee. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. Vanaf hotel 't Paviljoen, Grebbeweg 103-105, lopen de genodigde autoriteiten, deputaties en de burgers van Rhenen en omgeving naar het Militaire Ereveld. Het opstellen van deze stoet vindt plaats vanaf 19.00 uur. De tocht wordt begeleid door de Koninklijke Marechaussee en de regionale politie en start om 19.10 uur.

De erewachtposten worden in eerste instantie bemand door enkele militairen in een uniform uit 1939. De wisseling van de erewacht door 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen vindt plaats om 19.00 uur. De muzikale ondersteuning tijdens deze herdenking wordt verzorgd door het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens en de Christelijke Gemengde Zangvereniging "Eben Haëzer" uit Rhenen. Voorafgaande aan de herdenking spreekt staflandmachtpredikant luitenant-kolonel Smit een overdenking uit. Ook dit jaar dragen drie middelbare scholieren van 15 jaar uit Rhenen een gedicht voor. Ongeveer dertig instanties leggen na de twee minuten stilte een krans. Aansluitend op de kranslegging volgt een defilé langs de ruim 800 graven. De geplande eindtijd is 20.45 uur.




RVD Mediafeed