Gemeente Leusden

Dodenherdenking 4 mei 2011

Op woensdag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Met kransleggingen en stille tochten worden de velen herdacht die voor onze vrijheid vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

monument De Stenen Man 's Avonds worden 2 stille tochten gehouden. De eerste stille tocht bij het voormalige Kamp Amersfoort vertrekt om 19.00 uur vanaf het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan, voorheen Appelweg, in Leusden. De tocht gaat via de Stenen Man naar de begraafplaats Rusthof. Op Rusthof wordt om¬20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen.

Asschatterkeerkade

Monument Asschatterkeerkade De tweede stille tocht vertrekt om 19.20 uur vanaf het erf van de boerderij aan de Asschatterweg 217 naar het herdenkingsmonument aan de Asschatterkeerkade. Daar vindt de herdenking plaats van vier mannen die op 27 april 1945 op die plek om het leven werden gebracht. Leerlingen van de Klimrakker leggen er een krans. Deze school heeft het monument in 1988 geadopteerd.

Russische dodenherdenking

koedriest De herdenking van de gevallenen uit de voormalige Sovjet-Unie op het ereveld van de begraafplaats Rusthof en bij het monument Koedriest vindt plaats op zondag 9 mei. Dat is de dag waarop in Rusland de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

De ceremonie begint om 9.30 uur wanneer een kleine delegatie bloemen neerlegt bij het monument Koedriest. Om 10.00 uur vindt de kranslegging plaats bij het monument op het ereveld van Rusthof.