NCRV

Thema-uitzending Herdenken

Ingezonden door NCRV op 2 mei, 2011 - 13:02



woensdag 04 mei 2011 - 18:30 uur
Zender:
Spirit24

Woensdag 4 mei 18.30-22.30 uur
http://spirit24.nl/

Spirit 24: Herdenken


Hoe zorgen we ervoor dat we in ons kleurrijke Nederland samen kunnen blijven herdenken? Dat is de centrale vraag tijdens de thema-avond 'Blijven herdenken' op woensdag 4 mei op Spirit 24. Als samenleving herdenken we grote rampen, oorlogen en andere uitbarstingen van geweld. Maar ook in ons persoonlijke leven krijgen we te maken met verdriet, verlies en rouw. Hoe geef je vorm aan de behoefte aan herdenken? Helpen rituelen daarbij? En wat is de rol van je levensbeschouwing?

Op woensdag 4 mei zendt Spirit 24 tussen 18.30 uur en 22.30 uur een aantal uitzendingen uit van Schepper en Co in het land van de NCRV, De dood erna van BOS en Van feest komt feest van de Joodse Omroep.

Schepper en Co in het land met de Miniserie `Oktober 44' In oktober 1944 vond er in het Veluwse dorp Putten een razzia plaats. Bijna de hele mannelijke bevolking van Putten werd door de Duitsers opgepakt en naar het concentratiekamp gestuurd. De Stichting Oktober '44 organiseert elk jaar - in oktober - een bustocht naar de Kampen waar de nabestaanden hun omgekomen vaders en broers kunnen gedenken. Ook Greet Schouten en Lub van Steeg gaan dit jaar mee op reis. We volgen Lub en Greet tijdens hun reis naar de kampen Bergen, Belsen en Neuengamme. In de bus ontmoeten we ook de derde gast Ton de Jong. Alle drie hebben ze hun vader verloren in de oorlog.

Feest komt feest

Reportage over de Joodse organisatie Van Feest komt Feest, die rond 1950 in Amsterdam werd opgericht in theater Bellevue, na een trouwpartij waarbij zo'n vijftig overlevenden van de Tweede Wereldoorlog aanwezig waren. Er werd elk jaar een feest georganiseerd en men maakte samen dagtochtjes. Rond 1967 werd de vereniging weer opgeheven. Oud-leden Roos en Leendert Stouwer blikken terug op de bijzondere vereniging, waar mensen die de verschrikkingen van de oorlog hadden meegemaakt besloten om het leven te gaan vieren.

Daarnaast zendt Spirit 24 de documentaire Zwarte Soldaten uit op zaterdag 7 mei om 21.30 uur.

Spirit 24 is onderdeel van het pakket themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep. Het is een samenwerking van de levensbeschouwelijke omroepen (KRO RKK, EO, IKON, Joodse Omroep, ZvK, OHM, BOS, HUMAN en de NCRV).