Gemeente Heerenveen

Dodenherdenking 4 mei

Woensdag 4 mei is de dag van de jaarlijkse nationale herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog, alsook van de landgenoten die om het leven zijn gekomen in het meer nabije verleden van oorlogen, gewapende conflicten en vredesacties, waarbij ons land betrokken was. Ook in Heerenveen wordt dan een Stille Tocht gehouden en wel vanaf het gemeentehuis naar het monument in de Van Maasdijkstraat.

Daar vindt vanaf 19.45 uur een korte plechtigheid plaats. De waarde van de herdenking wordt uiteraard onderstreept als aan de Stille Tocht zoveel mogelijk inwoners van Heerenveen deelnemen.

Programma

19.25 uur Verzamelen op de Oude Koemarkt voor de hekken van Crackstate.

19.30 uur Vertrek van de Stille Tocht naar het monument bij Crackstate en het monument

aan de Van Maasdijkstraat. Tamboers met omfloerste trom door het

Heerenveense Muziekcorps gaan voorop.

19.45 uur Aankomst bij het monument. De brassband Pro Rege speelt koraalmuziek;

19.45-19.58 Toespraken van de loco-burgemeester, de werkgroep Veteranen Heerenveen en

voordrachten van gedichten.

19.58 uur Nederlands Signaal Taptoe

20.00 uur Twee minuten stilte

20.02 uur Wilhelmus, kranslegging

20.05 uur Defilé langs het monument; bloemlegging, einde plechtigheid.

Bijeenkomst Raad van Kerken

Voorafgaande aan de Stille Tocht op 4 mei in Heerenveen, houdt de Raad van Kerken van Heerenveen in de kerk aan de Fok om 18.45 uur een bijeenkomst. Deze bijeenkomst, die overigens geen kerkdienst is, staat in het teken van 1940 - 1945 en het actuele wereldgebeuren. De Raad van Kerken van Heerenveen heeft dit jaar als thema gekozen "Zingen om te overleven".

Samen zingen heeft gevangenen in de concentratiekampen de kracht gegeven om fysiek, maar vooral ook moreel hun ontberingen te overleven. Verder wordt er aandacht gegeven aan het Requiem van Verdi, dat een belangrijke rol in het concentratiekamp van Theresienstadt heeft gespeeld. Muzikale medewerking wordt verleend door mevrouw J.Luth- Havinga (viool) en de heer J.Luth.

Na afloop krijgt een ieder een bloem aangereikt. De duur van deze bijeenkomst isdusdanig, dat u zich daarna kunt aansluiten bij de stille tocht. Uw aanwezigheid bij deze bijeenkomst wordt zeer op prijs gesteld.

Herdenkingsconcert

Na de dodenherdenking verzorgt het Toonkunstkoor uit Heerenveen het traditionele herdenkingsconcert. Uitgevoerd wordt het REQUIEM van Requiem van Maurice Duruflé. De Orgelbegeleiding is door Fedde Tuinstra en Artistieke leiding is Pauli Yap. Het concert vindt plaats in de Rooms Katholieke Kerk te Heerenveen en begint om 20.30 uur.