Ingezonden persbericht


()

Persbericht

Mediq start in Frankrijk met acquisitie NM Médical

Utrecht, 4 mei 2011 - Mediq, internationaal leverancier van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen, neemt het Franse NM Médical over. De acquisitie van NM Médical maakt Mediq een belangrijke leverancier van medische hulpmiddelen aan huisartsen in Frankrijk. Mediq had hier nog geen activiteiten en na de overname is Mediq nu actief in 15 landen. De overnamesom bedraagt ¤ 17 miljoen en wordt gefinancierd uit bestaande kasmiddelen.

NM Médical levert een breed assortiment aan medische hulpmiddelen aan zorgprofessionals, voornamelijk huisartsen, maar ook fysiotherapeuten. Het aanbod omvat alle medische middelen die zorgverleners nodig hebben, van stethoscoop, diagnoseapparatuur, sterilisatiemateriaal, tot en met desinfecteer- en wondverzorgingsmiddelen.

Strategische rationale, de acquisitie:


- is in lijn met de strategie van internationale expansie Mediq Direct & Institutioneel;


- maakt Mediq een belangrijke speler in de levering van medische hulpmiddelen aan huisartsen in Frankrijk;


- geeft Mediq een nieuw platform om op termijn directe activiteiten in Frankrijk te starten;


- maakt Mediq een aantrekkelijkere partner voor leveranciers door de uitbreiding in landendekking;


- sluit aan bij huidige activiteiten op het gebied van leveringen aan huisartsen in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Nederland en de Baltische Staten;


- leidt tot schaalvoordelen door grotere volumes in inkoop.

Financiële details transactie:


- NM Médical realiseerde in 2010 een netto-omzet van ¤ 25 miljoen;


- De marge is in lijn met de marge bij Mediq Direct & Institutioneel;


- Overnamesom van ¤ 17 miljoen;


- De overname wordt gefinancierd uit bestaande kasmiddelen;


- Draagt direct bij aan de winst per aandeel.

Marc van Gelder, ceo Mediq: "De levering van medische hulpmiddelen aan huisartsen wordt voor Mediq een steeds belangrijkere activiteit. Om zorg betaalbaar te houden zien we een toenemende verschuiving van de tweedelijns- naar de eerstelijnszorg. Hierin spelen huisartsen een belangrijke rol. Daarbij is Frankrijk natuurlijk een belangrijke internationale uitbreiding. Niet alleen willen we de institutionele business uitbreiden, we verwachten op lange termijn ook medische hulpmiddelen aan huis te leveren via Mediq Direct.'

NM Médical heeft 81 mensen in dienst. Het ervaren management blijft aan, net als alle medewerkers van NM Médical overigens. NM Médical is opgericht in 1975 en heeft twee vestigingen in Parijs en Lille.

Vorige week kondigde Mediq de acquisitie van PBG in Nederland en vorig jaar werd Opco in Denemarken overgenomen. Ook deze bedrijven zijn gespecialiseerd in de levering van medische hulpmiddelen aan huisartsen.

()

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht