Gemeente Alphen aan den Rijn

resultaten Alphen in Balans

Eerste resultaten Alphen in Balans

Alphenaren bezuinigen liever niet op verkeersveiligheid, schoolgebouwen en onderhoud van openbaar gebied. Dat zijn de eerste resultaten van de Begrotingswijzer, die iedereen tot en met eind april online kon invullen. In het kader van Alphen in Balans vroeg de gemeente inwoners een eigen begroting op te stellen, waarmee minstens 1,5 miljoen euro bezuinigd werd.

Dat bleek nog niet voor iedereen even gemakkelijk. Wethouder Tseard Hoekstra: Om tot een sluitende begroting te komen moeten de inkomsten en uitgaven in balans zijn. Dat betekent dat investeren in het ene project als gevolg heeft dat je moet bezuinigen op een ander project. De vragen en opmerkingen die wij binnen kregen over de Begrotingswijzer gingen vooral over de beperkte keuzemogelijkheden. Er kon alleen in vaststaande onderwerpen worden geïnvesteerd of op bezuinigd. Wel was er de mogelijkheid om een eigen plan in te dienen. Daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt.

Eigen plannen en investeringen
Van de meer dan 2900 bezoekers aan de Begrotingswijzer en bijbehorende website www.alpheninbalans.nl kwamen iets meer dan 1100 bezoekers tot een sluitende begroting. Daarvan hebben 300 bezoekers naast de voorgestelde plannen van de gemeente een eigen plan ingediend. Uit de resultaten blijkt dat de inwoners van Alphen aan den Rijn de voorkeur geven aan investeringen in onderwijshuisvesting, burgerparticipatie en buurtbemiddeling.

Alphen in Balans
De resultaten van de begrotingswijzer zijn een onderdeel van Alphen in Balans, het interactieve bezuinigingstraject dat de gemeente begin 2011 is gestart. Binnen Alphen in Balans is aan Alphenaren op verschillende manieren gevraagd waar de gemeente volgens hen de broekriem aan kan halen en waar dat niet wenselijk is.

Voorjaarsnota
De resultaten van Alphen in Balans helpen de gemeenteraad om keuzes te maken voor de begroting 2012-2015. De eerste stap om tot keuzes te komen wordt gezet bij de bespreking van de voorjaarsnota 2011-2015 op 30 juni. De raad weegt dan de resultaten af van: Alphen in Balans, heroverweging Programma Investeren in Mensen, financiële meevallers en tegenvallers, financiële gevolgen van eerder genomen besluiten en een inschatting van de financiële gevolgen van ontwikkelingen die nog komen, zoals maatregelen vanuit het Rijk.

Eerste weergave van de resultaten

Campagneoverzicht

Kijk voor meer resultaten op www.alpheninbalans.nl

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn