Gemeente Lopik

Gemeente, woningbouwverenigingen en politie ondertekenen hennepconvenant


1

Op 3 mei 2011 hebben gemeente Lopik, Politie Utrecht, Woningbouwvereniging Lopik en Woningbouwvereniging Goed Wonen het Regionaal Hennepconvenant Regio Utrecht ondertekend. Hiermee is ook binnen de gemeente Lopik een integrale aanpak van hennepkwekerijen en overtreders geborgd.

gemeente, politie en woningbouwvereniging ondertekenen hennepconvenant
2

vlnr burgemeester mevrouw mr. R.G. Westerlaken-Loos, de heer H. Visée van Woningbouwvereniging "Goed Wonen", de heer M. Schrijver van Woningbouwvereniging Lopik en de heer L.T. Roemeling van Politie Utrecht, district Lekstroom, wijkteam IJsselstein/Lopik

Er is in de regio Utrecht veelvuldig sprake van aanwezigheid van hennepkwekerijen. Bewoners, huurders of eigenaren (laten) een deel van bijvoorbeeld hun woning exploiteren als hennepkwekerij. Dit is strafbaar en veroorzaakt (water)overlast en (brand)gevaar. Het tast ook het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aan.

Het exploiteren van een hennepkwekerij gaat vaak gepaard met andere strafbare feiten zoals diefstal van elektriciteit, belastingontduiking en uitkeringsfraude.
In juni 2010 is daarom het Regionaal Hennepconvenant Regio Utrecht opgesteld. Hierin hebben gemeenten, Openbaar Ministerie, Politie Utrecht, Belastingdienst, UWV, Stedin Netbeheer BV, Sociale Verzekeringsbank, woningcorporaties en particuliere verhuurders hun samenwerking vastgelegd.

Doel van de samenwerking is het ontmoedigen van het telen en verwerken van hennep door een integrale aanpak die de overtreders treft en tevens een afschrikkingseffect heeft. Zo kan een huurder uit zijn woning worden gezet en kan inschrijving in het register van woningzoekenden voor een periode van drie jaar worden geweigerd. Daarnaast willen de samenwerkende partijen zicht krijgen op de achterliggende criminaliteit van hennepteelt in de regio Utrecht en deze integraal aanpakken.

De gemeente Lopik heeft voor 2011 een Veiligheidsplan opgesteld. Het ondertekenen van het Hennepconvenant vloeit hieruit voort. De prioriteiten uit het Veiligheidsplan zijn in willekeurige volgorde: woninginbraken, diefstal uit auto's, verkeer Lekdijk, alcohol- en drugsgebruik onder jongeren en jong volwassenen, jeugdoverlast, uitgaansoverlast en sociale (overlast)proble-matiek in wijken bij meerderjarigen en gezinnen.