Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Diefstal uit woning, insluiping een sluipend gevaar

Gelegenheid maakt de insluiper!

Hollands Midden, 04-05-2011 o Het zal je maar overkomen. Je bent thuis en intussen ziet een insluiper kans om je woning binnen te gaan om er vervolgens met een portemonnee, laptop, fototoestel of anders vandoor te gaan.

Even vergeten om de deur dicht te doen, Ik was maar een moment boven,Ik had het niet verwacht, Ik dacht dat het mijn zoon was die thuis kwam, zijn veelal de reacties die de politie te horen krijgt. Bewoners schamen zich vaak voor de geboden gelegenheid en zijn emotioneel en financieel geraakt. Politie Hollands Midden wijst de inwoners van de regio dan ook op insluipingen. Het gebeurt gelukkig niet dagelijks, maar wel regelmatig en zeker bij mooi weer.

Vooral in de zomerperiode laten bewoners deuren en ramen openstaan omdat ze thuis zijn. Begrijpelijk vindt de politie, maar daarmee geef je de insluipers wel gelegenheid om ongezien je woning binnen te komen. Bewoners zijn even boven, in de tuin of in de badkamer en hebben op dat moment geen zicht op openstaande ramen en deuren.

De politie waarschuwt hiervoor en dringt erop aan deuren en ramen waar niet direct zicht op is af te sluiten. Ook raadt de politie aan om geen waardevolle spullen in het zicht te laten liggen. Dat wil zeggen, dat waardevolle spullen niet vanaf buiten door het raam kunnen worden gezien; zonder gelegenheid geen dief!

Mocht het dan toch gebeuren dan blijkt in de praktijk dat de politie weinig aanknopingspunten heeft voor het draaien van een onderzoek. Er is geen braakschade en de dief laat nagenoeg geen sporen achter die door de technische recherche onderzocht kunnen worden.

Even in de voortuin Dit was ook het geval op dinsdag 3 mei. Een bewoonster van de Gravestein in Gouda ging die middag rond 13.30 uur in haar voortuin zitten. Na twintig minuten ging zij naar binnen en zag zij dat haar tas op de grond lag, terwijl zij hem op de tafel had neergelegd. Toen zij verder keek, bleken twee laptops en haar portemonnee gestolen te zijn. De dief was via de achterdeur die niet op slot was gedraaid binnengekomen. De politie deed buurtonderzoek maar niemand had iets gezien.

Je herkent ze niet: meld verdachte situaties altijd Insluipers herken je niet. Insluiping overkomt je. Alertheid op mensen die zich verdacht in poorten of gangen achter woningen ophouden of zich in autos of andere voertuigen in de wijk ophouden, kan er toe bijdragen om een insluiper te ontmaskeren. De politie adviseert dan ook bij het waarnemen van deze verdachte omstandigheden onmiddellijk het alarmnummer van de politie 1-1-2, twijfelt u bel dan 0900-8844. Alle informatie is welkom en wordt in behandeling genomen.

Doe altijd aangifte Toch gedupeerd door diefstal, schroom dan niet en doe altijd aangifte bij de politie. Naast dat de politie altijd een onderzoek instelt, kan zij zo nodig adequate maatregelen nemen in ondermeer het toezicht of het geven van preventietips aan de buurt.

Enkele preventietips op een rij Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een Politie Keurmerk Veilig Wonen- erkend beveiligingsbedrijf. (zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl) Sluit ramen en deuren altijd af. Vergeet het nachtslot niet, als u gaat slapen of weggaat. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan. Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot. Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft. Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje. Plaats waardevolle spullen, maar ook uw autosleutels, uit het zicht van voorbijgangers. Graveer uw postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen, leg ze digitaal vast en denk aan moderne technieken, zoals microdots of Selecta DNA. Zorg dat ergens opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg. Zet uw fiets/brommer altijd op slot. Ook als u deze binnen zet.