GroenLinks


Regels vrij reizen in de EU onder druk

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dat het vrij reizen in Europa ten onrechte onder druk staat. Ze wil dan ook dat de Europese Commissie geen wijzigingen voorstelt die het huidige systeem ondergraven. Woensdag presenteert de Europese Commissie haar voorstellen over de toekomst van het Schengenakkoord, dat vrij reizen binnen bijna alle EU landen mogelijk maakt. De discussie over vrij reizen en het instellen van grenscontroles laaide op nadat Italië tijdelijke verblijfsvergunningen aan Tunesische vluchtelingen toegekende.

Verkiezingsretoriek

Frankrijk sloot tijdelijk de grens met Italië voor de Tunesische vluchtelingen. "Het is ongelofelijk hoe onder politieke druk van Berlusconi en Sarkozy het voortbestaan van Schengen ter discussie is komen te staan", concludeert Sargentini. "Vrij reizen binnen de Europese Unie zonder dat je uren voor een grenspost moet wachten is niet alleen vanuit economisch oogpunt zeer belangrijk, maar het staat ook symbool voor de Europese integratie." Sargentini hoopt dat de Europese Commissie niet zwicht voor de verkiezingsretoriek van Sarkozy door beperkingen van het Schengenverdrag voor te stellen.

Uitgelekte stukken

Op basis van uitgelekte stukken eerder deze week verwacht Sargentini dat de Europese Commissie met richtlijnen komt ter verduidelijking van de bestaande regels. Bijvoorbeeld over de voorwaarden om personen aan de grens te mogen controleren. Zulke richtlijnen of 'guidelines' kunnen verschillen in interpretatie en gesteggel tussen lidstaten voorkomen. "Vrij reizen in het Schengengebied, zonder grenscontroles is de regel. De uitzonderingen daarop moeten tijdelijk en minimaal zijn en strikt worden gedefinieerd. De controle op de naleving van de regels mag niet worden overgelaten aan de lidstaten zelf, maar moet door de Europese Commissie gedaan worden", aldus Sargentini.