Waterschap Dommel


Waterschap de Dommel start met het maaien van sloten

Waterschap De Dommel start in mei met het maaien van de watergangen in zijn beheersgebied in Midden en Zuidoost Brabant. "Maaien is nodig omdat op diverse plekken de begroeiing in sloten zo massaal is, dat er met name voor de landbouw en in bebouwde gebieden problemen met wateroverlast ontstaan. Dit wil het waterschap voorkomen." Aan het woord is Martien van Beljouw, procesmanager Beheer en Onderhoud watersysteem bij Waterschap De Dommel.

Hoe werkt het maaien ofwel schoonmaken?

Martien:"Om te zorgen voor voldoende water - niet teveel en niet te weinig - is onderhoud aan de watergangen noodzakelijk. Om daarbij schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken hebben we een gedragscode Flora en Fauna opgesteld, daarmee houden we tijdens het broedseizoen rekening met broedvogels. Daarnaast hebben we natuurvriendelijke werkmethodes, zoals alternerend maaien (een methode waarbij er een periode van 4 tot 6 weken zit tussen het maaien van de ene oever en de ene helft van de bodem en de andere oever en andere helft van de bodem) en gefaseerd maaien. Op deze manier hebben vissen en amfibieën altijd een schuilgelegenheid en ontstaat er een variatie in de plantenbegroeiing. Voor de waterafvoer is het in deze periode van het jaar voldoende als er maar voor de helft wordt gemaaid."

Wat zijn de effecten van het `ecologische' maaien op flora, fauna en agrarische omgeving?

"Uit onderzoek is gebleken dat onze methode van maaionderhoud een positief effect heeft op de aanwezigheid van insectensoorten, met name op libellen en sprinkhanen. Dit zijn indicatorsoorten. Zij vormen op hun beurt weer het voedsel voor bijvoorbeeld vogels." Martien:"Zo draagt deze manier van onderhoud bij aan de biodiversiteit." "Verder hebben de agrariërs soms vragen over de extensieve manier van maaien en het laat in het jaar maaien van de watergangen. Met name over de onkruiddruk. Mochten er bepaalde ongemakken zijn, dan proberen we deze uiteraard naar tevredenheid op te lossen. Het blijft voor de collega's van Beheer en Onderhoud altijd een mooie uitdaging om de diverse belangen goed af te wegen en tot een juiste beslissing te komen."

Welke invloed hebben de machines op de natuur?

"Waterschap De Dommel is bezig met een onderzoek naar wat de werking van de verschillende machines op de fauna is. De eerste indruk is dat met name klepelmaaien - waarbij het maaisel kort geslagen wordt en waardoor een aanzuigende werveling ontstaat - en het heel kort afmaaien van gras en kruiden, een slechte uitwerking op de fauna hebben. Onze waterwerkers zijn zich bewust van de risico´s voor wildlevende dieren en proberen de deze zoveel mogelijk in te perken. De kennis uit het onderzoek wordt gebruikt bij de aankoop van nieuwe machines," vertelt Martien.

Hoe weten mensen wanneer er waar gemaaid wordt?

"De maaiplanning van dit jaar staat binnenkort op de website (zoekterm `maaiplanning 2011')."