Rijksoverheid


2011Z09422 Vragen van het lid Schouw (D66) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de minister van Economische Zaken Landbouw en Innovatie over de verkoop van persoonsgegevens (ingezonden 3 mei 2011)


1 Heeft u kennisgenomen van de publiciteit rond het delen van gegevens door TomTom met de politie, zoals door RTL nieuws op woensdag 27 april 2011? 1)


2 Voor welke doeleinden gebruiken de politiekorpsen de gegevens van TomTom?


3 Welke informatiebronnen van welke commerciële bedrijven gebruikt de politie nog meer voor haar werkzaamheden? Voor welke concrete doeleinden wordt die informatie gebruikt?


4 Hebben de korpsen betaald voor het verkrijgen van deze informatie? Zo ja, hoeveel? Zo nee, heeft op andere wijze compensatie plaatsgevonden?


5 Bent u van mening dat er in casu sprake is van een schending van de privacy van de gebruikers van een TomTom?


6 Bent u bereidt het College bescherming persoonsgegeven te vragen hierover te adviseren? Zo nee, waarom niet?


7 Vindt u het voldoende dat de gebruiksvoorwaarden van TomTom vermelden dat gegevens kunnen worden gedeeld met derden? Acht u het wenselijk dat consumenten voorafgaand aan de aankoop van of huur van een TomTom of soortgelijk apparaat of dienstverlening expliciet worden geïnformeerd dat onder derden ook overheidsinstanties, zoals de politie, worden verstaan?


8 Is naar uw mening de consument door TomTom adequaat op de hoogte gebracht van wat zij verder met gegevens doet?


9 Zijn er andere producten op de consumentenmarkt die privacy gevoelige gegevens aan derden verkopen?


10 Bent u bereid te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een privacybijsluiter waarin de 5 W's worden verduidelijkt, te weten: a. welke gegevens worden opgeslagen?; b. wat gebeurd er met die gegevens?; c. wie heeft onder welke voorwaarde toegang tot die gegevens?; d. waar worden de gegevens bewaard?; e. welke opslagtermijn? 11 Maakt de politie zelf ook gebruik van TomTom of soortgelijke apparaat of dienstverlening? Welke risico's brengt het delen van locatiedata met zich mee voor de politie, andere justitiële instellingen en defensie?


1) RTLnieuws uitzending 27 april 2011, www.nu.nl, 27 april 2011, Algemeen Dagblad, 27 april 2011.

---- --