Een derde ambtenaren vreest voor baan - Donner stelt deadline

Persbericht van BU Public

Donner stelt departementen deadline
Een derde ambtenaren vreest voor baan

Den Haag, 4 mei 2011

Op de ambtelijke werkvloer bestaat grote onrust over de 6,5 miljard aan bezuinigingen die het kabinet-Rutte in petto heeft voor de publieke sector. Dit blijkt uit de enqu(ee)te die PM Public Mission heeft uitgevoerd in samenwerking met opleidingsinstituut ROI. Een derde van de ambtenaren vreest voor ontslag, de sfeer op het werk verslechtert rap en de verwachting dat taken en verantwoordelijkheden gaan veranderen wordt in brede kring gedeeld.

Minister Donner van BZK zegt in een reactie op de enqu(ee)te 'wel te begrijpen' dat de bezuinigingen onrust met zich mee brengen. 'Zolang er grote getallen de ronde doen en niemand weet wat het voor hem of haar betekent, zal er onzekerheid zijn,' aldus de bewindsman. 'Het is niet alleen in het belang van de ambtenaren dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de taakstelling, maar ook voor de overheid als werkgever. Anders gaat iedereen alvast uitkijken naar een andere baan en heb je straks minder ambtenaren over dan de bedoeling is.'

Hoe de taakstelling in Den Haag precies wordt ingevuld moet duidelijk worden op Prinsjesdag. 'In de begroting voor 2012 zullen de departementen moeten aangeven hoe ze invulling gaan geven aan de bezuinigingen,' aldus Donner.

Onzekere toekomst
Ook bij gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisatie heerst onzekerheid over de toekomst. Bij de uitvoeringsorganisaties is de angst voor baanverlies het grootst: maar liefst 52 procent van de ambtenaren die bij een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) werkzaam zijn vreest voor zijn baan. Bij het Rijk en de provincies gaat het om 35 procent van de ambtenaren. Gemeenteambtenaren zijn het minst pessimistisch: 20 procent van hen is bang voor ontslag.

Aan de enqu(ee)te namen bijna 700 ambtenaren deel, afkomstig uit alle bestuurslagen. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het magazine PM Public Mission en op www.pm.nl.

Over PM
PM Public Mission vormt actief een schakel tussen de diverse overheden, uitvoeringsinstanties, markt en wetenschap. PM Public Mission richt de blik naar buiten. We verbinden 'Den Haag' met de buitenwereld en vice versa. Men ontmoet via het PM-platform collega's en betrokkenen bij de overheid, uitvoering, markt en wetenschap. In het maandelijkse vakblad, op PM.nl en in de nieuwsbrief vindt u verdieping en discussie over de kwaliteit van het openbaar bestuur.

Over Sdu Uitgevers
Sdu Uitgevers behoort bij de top 3 van uitgeverijen van vakinformatie in Nederland en heeft tevens een belang in de Duitse juridische online uitgeverij juris Gmbh. Met een uitgebreid aanbod van uitgeefproducten en -diensten blijft Sdu Uitgevers zichzelf én de dienstverlening aan haar klanten continu verbeteren. Innovatie staat daarbij op de eerste plaats.
De belangrijkste klantgroepen van Sdu Uitgevers zijn professionals werkzaam bij de overheid, in de juridische en fiscale wereld, de zakelijke dienstverlening en in de bouwsector. Zij maken dagelijks intensief gebruik van de multimediale informatiebronnen van Sdu Uitgevers. Sdu Uitgevers is gevestigd in Den Haag en heeft ruim 600 medewerkers. Meer informatie over Sdu Uitgevers kunt u vinden op www.sdu.nl.

==================================

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.pm.nl
Bijlage:
* persbericht 04-05-11 - een derde ambtenaren vreest voor baandoc


Noot voor redacties


BU Public

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter