CBb vernietigt onderdelen marktanalysebesluiten ULL en WBT


* Publicatiedatum 04-05-2011

* Soort Gerechtelijke uitspraken

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 3 mei 2011 het OPTA-besluit dat betrekking heeft op de analyse van de markt voor ontbundelde toegang op wholesaleniveau (ULL) vernietigd (uitspraak wholesale breedbandtoegang). OPTA stelt in dit besluit dat KPN beschikt over aanmerkelijke marktmacht op de markt voor ontbundelde toegang op wholesaleniveau. De markt voor ontbundelde toegang op wholesaleniveau omvat volgens OPTA daarbij zowel toegang tot het koperen- als het glasvezelnetwerk (ofwel ODF-access).

Tegen het besluit tekende onder andere KPN beroep aan bij het CBb. KPN heeft daarbij aangegeven dat ontbundelde toegang tot glasvezelnetwerken voor bedrijven (ODF-access FttO) niet tot dezelfde markt behoort als andere vormen van ontbundelde toegang. Het CBb heeft het beroep van KPN gegrond verklaard en aangegeven dat OPTA er onvoldoende in is geslaagd te onderbouwen dat ontbundelde toegang tot glasvezelnetwerken voor bedrijven (ODF-access FttO) en andere vormen van ontbundelde toegang tot dezelfde markt behoren. Met de vernietiging van dit besluit vervalt een aantal bij dit besluit aan KPN opgelegde verplichtingen. De regulering van de markt voor zover deze betrekking heeft op andere vormen van ontbundelde toegang is niet aangevochten. Daarmee blijft de regulering voor toegang tot het koperen- en het glasvezelnetwerk naar woningen (FttH) in stand.

De rechter besloot vervolgens dat OPTA's marktanalyse van de markten voor wholesale breedbandtoegang (WBT) niet volledig stand kan houden. De markt voor WBT bestaat volgens OPTA uit twee aparte markten, namelijk hoge kwaliteit WBT voor bedrijven en lage kwaliteit WBT voor (met name) consumenten. OPTA heeft in dit marktanalysebesluit geoordeeld dat KPN beschikt over aanmerkelijke marktmacht op beide markten.

Het CBb oordeelt dat, nu de regulering van ontbundelde toegang tot glasvezelnetwerken van bedrijven (ODF-access FttO) per 1 januari 2009 is komen te vervallen, deze regulering niet langer een grondslag kan vormen voor regulering van hoge kwaliteit WBT voor bedrijven. (uitspraak ontbundelde toegang). Dit deel van het besluit kan volgens het CBb daarom geen standhouden. Het CBb heeft het beroep van partijen tegen de analyse en regulering van lage kwaliteit WBT voor (met name) consumenten ongegrond verklaard. Daarmee is de regulering van lage kwaliteit WBT via het netwerk van KPN in stand gebleven. OPTA betrekt de uitspraken in de marktanalyses die zij momenteel uitvoert en in juni verwacht te publiceren.

Relevante publicaties

...

* Besluit marktanalyse ontbundelde toegang op wholesaleniveau
* Besluit marktanalyse wholesale breedbandtoegang

Zie het origineel