Gemeente Vlaardingen



-

Zwemmen in de Krabbeplas

04-05-2011 |

De afgelopen weken was het zonnig en warm, en ook de komende periode belooft warmer te worden dan gemiddeld. Dan is het prettig om een verfrissende duik te nemen in de Krabbeplas. Op 1 mei startte het officiële zwemseizoen. Dit betekent dat vanaf die datum het Hoogheemraadschap van Delfland regelmatig de waterkwaliteit controleert. Want hoewel wij genieten van zonnig en warm weer, zijn dit voor blauwalgen de ideale omstandigheden om te groeien.

Zwemmen in water met blauwalgen is een risico voor de gezondheid. De provincie Zuid-Holland brengt dan een negatief zwemadvies uit. Op dit moment geldt een blauwalgwaarschuwing voor de zuidplas van de Krabbeplas. De verwachting is dat dit jaar de blauwalg regelmatig de kop op zal steken. Blauwalgen zijn vaak herkenbaar als groene laag die op het water drijft, maar zijn ook al aanwezig in het water voordat het drijflagen vormt. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. Blauwalgen kunnen bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken.

Onderzoek
"We proberen een goede maatregel te vinden om zwemmen bij warm weer in Vlaardingen mogelijk te maken", aldus wethouder Leo ten Have. De gemeente Vlaardingen, het recreatieschap Midden-Delfland en het hoogheemraadschap van Delfland onderzoeken maatregelen om de blauwalgproblemen in de Krabbeplas te verminderen. De belangrijkste bronnen van voedingsstoffen voor de blauwalg zijn de veenbodem en het grondwater dat via de bodem de Krabbeplas in stroomt. Dit zijn kenmerken van het gebied die niet zomaar te veranderen zijn. "Blauwalg is een natuurverschijnsel,het is nooit helemaal te verwijderen uit het water", aldus hoogheemraad Ingrid ter Woorst van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Wat kunt u zelf doen?
Let op voordat u het water in stapt of u een waarschuwingsbord of een melding van een zwemverbod ziet. Een groene laag op het water zegt ook genoeg: niet zwemmen. Verder kunt u de hoeveelheid voedingsstoffen in het zwemwater verminderen door geen vis- of eendenvoer in het water te gooien, gebruik te maken van de toiletvoorzieningen en uw hond alleen uit te laten op de plekken die daarvoor bedoeld zijn.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000