D66

woensdag 4 mei 2011

EC: Nederlandse scholier mag in Schotland stage lopen

Schotland is verplicht om het Nederlandse equivalent van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te erkennen. Dit antwoordt de Europese Commissie op vragen van D66 Europarlementsleden Sophie in 't Veld en Marietje Schaake.

Vrij verkeer personen onterecht belemmerd

In 't Veld en Schaake stelden de vragen naar aanleiding van de afwijzing van een VOG van een Nederlandse middelbare scholier die in Schotland stage wilde lopen. De Schotse autoriteiten erkennen alleen hun eigen ´Disclosure Scotland certificate´, waardoor de stage van de scholier niet kon doorgaan. In 't Veld en Schaake trokken hierover aan de bel.

In 't Veld: ´´Iedereen in de EU heeft het recht om in een andere lidstaat te studeren of te werken onder dezelfde voorwaarden als de inwoners van het land. Door uitsluitend een Schots bewijs te aanvaarden, belemmert Schotland onterecht het vrije verkeer van personen in de EU´´.

Schaake: ´´Het is belangrijk dat scholieren en studenten met ambitie en talent ook internationaal ervaring kunnen opdoen. Studeren, wonen, werken, ondernemen of een gezin stichten binnen Europa zonder belemmeringen is een van de grote verworvenheden. Het lijkt tegenwoordig zo gewoon dat we er nauwelijks nog bij stilstaan. De huidige discussie over het weer optrekken van de binnengrenzen is dan ook contraproductief.´´

'Disclosure certificate' van Schotland is discriminatie

Volgens de Europese Commissie is er sprake van discriminatie als een verklaring omtrent gedrag op grond van nationaliteit in een andere lidstaat niet wordt geaccepteerd. De Commissie stelt verder dat Schotland, bij twijfel over de inhoud van de VOG, de Nederlandse bevoegde autoriteiten om duidelijkheid kan vragen.