Gemeente Voorschoten

groen aan

Voorschoten pakt overhangend groen aan

Het voorjaar is dé periode om het groen in plantsoenen en in tuinen flink onder handen te nemen. De gemeente roept u daarom op om bij het onderhouden van uw tuin het overhangende groen weg te snoeien. Dit zijn bomen en struiken die over de erfafscheiding heen hangen over het trottoir of de straat. Vooral op een smal trottoir belemmert dit de doorgang en kan het erg hinderlijk en gevaarlijk zijn. Zeker mensen met een beperking hebben hier veel last van.

Een op de vijf Nederlanders heeft een lichamelijke beperking. Deze mensen komen dagelijks obstakels tegen in de openbare ruimte. De gemeente heeft in samenwerking met de Adviesgroep Toegankelijkheid Gehandicapten een notitie opgesteld om de obstakels op te ruimen. Vooral voor slechtzienden en ouderen is overhangend groen een probleem.

Openbaar en particulier groen

Hinderlijk overhangend groen kan worden onderverdeeld in openbaar en particulier groen. Onder openbaar groen verstaan we het groen dat in eigendom en beheer is bij gemeente Voorschoten. Meldingen of klachten over het openbaar groen kunt u doorgeven aan het Servicepunt (0800) 235 8248. Het Uitvoerend Bedrijf zorgt voor de afhandeling van uw melding of klacht.

Voor particulier groen heeft de gemeente beleidsregels opgesteld. De beleidsnotitie "Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten" is van toepassing op het particuliere hinderlijke overhangende groen op openbare wegen, fietspaden en trottoirs.

Snoeien gaat van start

Binnenkort begint de gemeente Voorschoten met het snoeien van het overhangende groen binnen Voorschoten. De gemeente vraagt u vriendelijk om ook uw overhangend groen de komende weken te snoeien. Het Uitvoerend Bedrijf van de gemeente Voorschoten controleert vanaf half mei hinderlijke overhangende beplantingen (overhangend groen). Voor de beoordeling van het overhangend groen heeft gemeente Voorschoten een `meetlat overhangend groen' gemaakt. Mocht de gemeente bij u een hinderlijke situatie constateren, dan ontvangt u hiervan bericht met het verzoek uw overhangend groen te snoeien.

Meer informatie

In de notitie "Handhaving hinderlijk overhangend groen gemeente Voorschoten" leest u waarom de gemeente Voorschoten overhangend groen aanpakt en in de 'Meetlat Overhangend Groen' leest u wanneer uw beplantingen hinderlijk kunnen zijn.

* 4 mei 2011