Raad van de Europese Unie

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 29 april 2011
(OR. en)
9512/11
PRESSE 115
Verklaring van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, namens de Europese Unie, over de ontwikkelingen in Syrië
De EU is uiterst bezorgd over de ontwikkelingen in Syrië en het inzetten van de strijdkrachten en veiligheidstroepen in een aantal Syrische steden. Zij veroordeelt krachtig het onaanvaardbaar geweld tegen vreedzame demonstranten en het stijgend aantal slachtoffers dat daarbij valt, en roept de Syrische veiligheidstroepen op zich terughoudend in plaats van repressief op te stellen.
De EU doet een beroep op de Syrische regering om het oor te lenen aan de legitieme wensen van het Syrische volk, en wel door politieke hervormingen die onverwijld moeten worden voorgesteld en doorgevoerd in het kader van een inclusieve nationale dialoog. De EU betreurt het ten zeerste dat de opheffing van de noodtoestand niet in de praktijk is vertaald.
De EU herinnert de Syrische autoriteiten aan hun verplichting om de mensenrechten en de fundamentele vrijheden te eerbiedigen, waaronder de vrijheid van meningsuiting en van vergadering, de vrije toegang tot de media, en het respect voor de integriteit en de waardigheid van de aangehouden personen en hun recht op een eerlijk proces. De EU roept op de politieke gevangenen en mensenrechtenverdedigers onmiddellijk vrij te laten. In het licht van het onophoudelijke geweld en om een democratisch proces te bevorderen, heeft de EU haar interne procedures ingeleid die moeten uitmonden in een embargo op wapens en uitrusting die gebruikt kan worden voor binnenlandse repressie, en zal zij met spoed overwegen welke andere passende, gerichte maatregelen mogelijk zijn om te bewerkstelligen dat het Syrisch leiderschap onmiddellijk zijn beleidskoers wijzigt. Daarnaast zal de EU geen verdere stappen nemen met de besprekingen over associatie- overeenkomst. De EU zal alle aspecten van haar samenwerking met de Syrische autoriteiten tegen het licht houden, ook in het kader van het Europees nabuurschaps- en parterschapsinstrument.

9512/11 2
NL
De EU verwelkomt de aanneming van de resolutie over de situatie in Syrië door de bijzondere zitting van de VN-Mensenrechtenraad op 29 april, en het sturen van de VN- Commissaris voor de rechten van de mens op een missie om onderzoek te doen naar alle schendingen van de internationale mensenrechten, en deze met feiten te staven. De EU memoreert dat alle leden van de Mensenrechtenraad de hoogste mensenrechtennormen dienen te respecteren.