Heembouw


Heembouw tevreden over prestaties 2010

04 mei 2011

Met een licht gestegen omzet, een positief resultaat en een personeelsbestand dat een geringe uitbreiding kende, is Heembouw tevreden over haar prestaties in 2010. De gezonde balans, met een onverminderd hoge solvabiliteit van 40% en een liquiditeitspositie die in 2010 met 16% verbeterde, en haar onafhankelijke positie ten opzichte van financiële instellingen, maken dat Heembouw de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.
De geproduceerde omzet kwam uit op EUR 104 miljoen (2009: EUR 101 miljoen). Het groepsresultaat voor belasting was EUR 2 miljoen, waaraan alle vijf aannemersvestigingen en Habeon Architecten hebben bijgedragen. Heembouw Ontwikkeling heeft weliswaar een negatief resultaat moeten noteren, maar het risicoprofiel is hier verlaagd door de verkoop van voorraadposities waardoor Heembouw Ontwikkeling weer in staat is geweest nieuwe projecten te acquireren. Zo is er een nieuwe samenwerking aangegaan met de gemeente Kaag en Braassem voor de ontwikkeling van het centrumgebied in Roelofarendsveen. Het is de verwachting dat herstel van de bouwproductie nog op zich zal laten wachten. Dat betekent dat nadrukkelijk keuzes moeten worden gemaakt. Heembouw heeft zich het afgelopen jaar georiënteerd op de toekomst en een nieuw ondernemingsplan opgesteld voor de periode vanaf 2011. In dit plan staat focus, de klant en zijn huisvestingsvraag centraal. De visie van Heembouw luidt: Wij creëren en realiseren dé integrale huisvestingsoplossing. Door als organisatie te kiezen voor klantgroepen en zich daar volledig op te richten, is Heembouw in staat de best passende oplossing voor hun huisvestingsvraagstukken te bieden en daarin te excelleren.
Het personeelsbestand van Heembouw kende in 2010 een lichte groei naar 266 personeelsleden (2009: 264). Om haar ambities waar te maken, is Heembouw op zoek naar talent dat zich binnen de organisatie verder kan ontwikkelen. Heembouw verwacht dan ook in 2011 haar personeelsbestand verder uit te breiden.
Voor 2011 verwacht Heembouw een groei in omzet, met een minimaal gelijkblijvend resultaat, waarbij het evenwel kritisch blijft op welke werken worden aangenomen. Het financieel beleid van Heembouw is erop gericht met een verantwoord risico een goed rendement op de projecten te behalen. Hierbij blijft ook in deze economisch mindere tijden het uitgangspunt: resultaat gaat voor omzet. Dit stelt Heembouw in staat verder te groeien en wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de continuïteit van de onderneming.
Al sinds een aantal jaren richt Heembouw zich bewust op risicobeheersing, spreiding van de activiteiten en verbetering en stroomlijning van de processen, waarbij de Lean-filosofie de inspiratiebron vormt. Dit heeft de afgelopen jaren voor stabiliteit gezorgd en een solide basis voor verdere ontwikkelingen. Heembouw ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.