Gemeente Het Bildt


Onthulling Anita Andriesen sluis en Schutsluis Wierstersyl

04-05-2011 11:13

Op donderdag 28 april zijn de namen van de sluizen Alde Leie en Wier onthuld.

De Anita Andriesen sluis in Alde Leie, en de Schutsluis Wierstersyl zijn beide onderdeel van de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

Aan wethouder Boukje Tol van de gemeente het Bildt en Jaap Keizer, voorzitter stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute de eer om de naam te onthullen. De naam van de sluis bij Wier werd bekend door een korte filmimpressie.

In 2013 route bevaarbaar
De aanleg van de sluizen is een belangrijke stap naar het bevaarbaar maken van de vaarroute. Dertien bruggen zijn inmiddels verhoogd naar een brughoogte van 2.50 meter. Tot 2013 wordt de vaarweg verbreed en uitgediept. Straks kunnen er boten varen met een doorvaarthoogte van ongeveer 2.40 meter en een maximale diepgang van 1.30 meter. De provinciale brug Vrouwbuurtstermolen bij Vrouwenparochie is één van de 13 bruggen die is aangepast.

De bestaande brug kon niet worden verhoogd en daarom is een helemaal nieuwe brug gebouwd. Deze is sinds februari 2011 in gebruik genomen door het verkeer. In de omgeving van Berlikum en in het deel Bartlehiem tot Leeuwarden, is inmiddels ongeveer 340 meter aan aanleg-voorzieningen vervangen of nieuw aangelegd. Ook het nieuwe haventje in Aldtsjerk is een goede uitvalbasis om een paar dagen het gebied te verkennen.

De aanleg van de Noordelijke Elfstedenvaarroute moet de recreatie en toerisme in deze streek een impuls geven.

Meer informatie?
Meer informatie is te vinden via www.friesemeren.nl


---