Stichting FOM 4 mei 2011

SolMateS ontvangt investering van EUR 2 miljoen voor beweging op een computerchip

Op 27 april investeerden het Twente Technology Fund en de Participatiemaatschappij Oost Nederland in het snelgroeiende bedrijf SolMateS. Het Twentse bedrijf heeft een productiemachine ontwikkeld, waarmee computerchips met beweegbare lagen geproduceerd kunnen worden. Tot nu toe was dat niet mogelijk. De gepatenteerde productiemachine genaamd de PiezoFlare 1200 legt een uiterst dunne beweegbare laag aan, waardoor chips meer functionaliteiten krijgen: een revolutie in de chipindustrie. Met de investering kan SolMateS verder groeien om te voorzien in de internationale vraag naar de PiezoFlare 1200. SolMateS ontstond in 2006 uit FOM-onderzoek.
Figuur 1. PiezoFlare 1200 depositiesysteem
vergroten Figuur 1. PiezoFlare 1200 depositiesysteem Figuur 2. Silicium wafer gedeponeerd met piezo materiaal vergroten Figuur 2. Silicium wafer gedeponeerd met piezo materiaal

"FOM heeft vanaf het eerste uur in ons geloofd en daadwerkelijk geholpen," aldus Joska Broekmaat, oud FOM-oio en CTO van SolMateS. "Wij hopen dat we een voorbeeld kunnen zijn voor anderen."

De beweegbare laag op een chip zorgt voor veel nieuwe toepassingen van computerchips. Zeer kleine onderdelen kunnen met behulp van elektrische spanning bewegen, zoals microspiegels, kleine vloeistofpompen of miniatuurschakelaars. Dit is de basis voor o.a. geïntegreerde pico-projectoren voor mobiele telefoons, geavanceerde printkoppen, medische micropompen, actieve signaalfilters voor mobiele communicatie en geïntegreerde sensoren voor tablets en smartphones. Internationaal is er al veel aandacht voor de nieuwe toepassingen die mogelijk worden met de productiemachines van SolMateS.

"Deze investering geeft ons het momentum om de standaard te worden in deze hard groeiende markt" aldus Arjen Janssens CEO van SolMateS. "Onze klanten zijn de grote electronica bedrijven in Azie, Japan en de Verenigde Staten, ze geven zelf aan dat onze machine de oplossing is voor hun nieuwe generatie applicaties en met deze investeerders kunnen we hier versnelt op reageren".

Dit wordt ook bevestigd door Nard Sintenie, partner Twente Technology Fund "Met haar unieke technologie en focus op de snelgroeiende MEMS-markt, past SolMateS goed bij het Twente Technology Fund. De positieve feedback van de markt op de SolMateS propositie geeft vertrouwen voor de toekomst".

Over SolMateS
SolMateS is een hightech bedrijf met 15 medewerkers gevestigd op Kennispark Twente. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen en commercialiseren van chip-productiemachines die een dun laagje beweegbaar materiaal op de computerchip kunnen aanbrengen. In 2010 won SolMateS de Young Technology Award en waren zij genomineerd voor de Deloitte Rising Star. De PiezoFlare 1200 is gebaseerd op deposititietechnologie ontwikkeld in het Mesa+ Instituut voor nanotechnologie aan de Universiteit Twente in Enschede. De onderzoeksgroepen van FOM-werkgroepleiders prof.dr.ing. Dave Blank en prof.dr.ing. Guus Rijnders werken met dezelfde technologie op laboratoriumschaal aan dunne lagen voor toekomstige-generatie zonnecellen, batterijen, transparante elektronica en röntgenspiegels.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjen Janssens, CEO van SolMateS, 06 10 34 10 58, www.solmates.nl.