Politiebond ACP

Grote opkomst jaarvergadering ACP Plus

Ongeveer 170 leden bezochten de jaarvergadering van ACP Plus op dinsdag 19 april die traditiegetrouw werd gehouden op landgoed Bronbeek in Arnhem.

Ongeveer 170 leden bezochten de jaarvergadering van ACP Plus op dinsdag 19 april die traditiegetrouw werd gehouden op landgoed Bronbeek in Arnhem.

De opkomst was groot bij de jaarvergadering van ACP Plus op dinsdag 19 april. Ongeveer 170 mannen en vrouwen bezochten de bijeenkomst die traditiegetrouw werd gehouden op landgoed Bronbeek in Arnhem.

Tijdens het huishoudelijk ochtendgedeelte werd afscheid genomen van twee leden van het landelijk bestuur, Frans van der Looij (voorzitter sectie 3) en Cees Weststrate (voorzitter sectie 2). In sectie 2 is inmiddels Jan Eppingbroek tot nieuwe voorzitter gekozen. Hij zal de sectie vanaf nu vertegenwoordigen in het landelijk bestuur. Sectie 3 is nog op zoek naar een opvolger voor Frans. Aan het eind van de ochtend nam ACP Plus ook afscheid van Aukje Smet die als algemeen secretaris de ACP heeft verlaten (zie ook dit artikel). Aukje heeft intensief samengewerkt met de Senioren ACP en stond aan de wieg van het huidige ACP Plus. De succesvolle jaarvergadering van ACP Plus was dan ook een mooie afsluiter voor Aukje.

Nieuwe voorzitter ACP Plus?

Tijdens de ochtend werd ook het rooster van aftreden voor het dagelijks bestuur van ACP Plus besproken. In 2012 treedt de voorzitter van ACP Plus af. Gerard Hampsink kondigde aan dat hij niet herkiesbaar zal zijn. In de loop van het komend jaar zal op www.acp.nl/acpplus en in het bondsmagazine Politiebericht een vacature worden geplaatst. Belangstellenden kunnen hierop reageren en vervolgens wordt tijdens de jaarvergadering van 2012 een nieuwe voorzitter gekozen en benoemd. De overige bestuursleden blijven in 2012 aan, zodat de continuïteit in het bestuur is gewaarborgd.

Politiebestel

Na de lunch was het woord aan ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. In een korte lezing schetste hij de actuele situatie rond het nieuwe politiebestel, de komende CAO-onderhandelingen en de ontwikkelingen op pensioengebied. Het verwachte nieuwe politiebestel heeft natuurlijk ook gevolgen voor de ACP. Een projectgroep voert op dit moment met (kader)leden, het bondsbestuur en medewerkers van de werkorganisatie discussie over hoe de ACP er in een nieuw bestel uit kan zien. Duidelijk is dat de structuur zo fijnmazig mogelijk moet zijn. De ACP wil als vakbond zo dicht mogelijk bij haar leden staan. Deze discussie wordt echter op de achtergrond gevoerd. De werkorganisatie is namelijk druk bezig met een aantal andere grote dossiers. De uitrol van het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP), het Functiewaarderingstraject binnen de politie (Fuwa) en natuurlijk het voorbereiden van de CAO-onderhandelingen voor de CAO van 2012.

CAO 2012

Vanwege de economisch lastige tijd en de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren, wil de overheid voor alle nieuwe CAO's de nullijn aanhouden. Aangezien de achterban hier geen voorstander van is, verwacht de ACP-voorzitter wel wat "gedoe" komende herfst.

Pensioenontwikkelingen

Het laatste onderwerp in de lezing van Gerrit van de Kamp was het pensioen. De poging van de sociale partners om tot een akkoord te komen, is mislukt. De ACP is vanaf het begin niet enthousiast geweest over de deal, maar was daarbij in de minderheid. Nu het overleg is vastgelopen, ligt wat de ACP betreft de discussie weer open.

Vragen uit de zaal

Vervolgens konden de aanwezige leden vragen stellen. Hiervan werd tot aan de laatste minuut van de bijeenkomst volop gebruikgemaakt. Veel vragen gingen over de gevolgen van de bezuinigingen en over het ouderenbeleid in de korpsen. Enkele oudere aanwezigen vroegen Gerrit van de Kamp om vooral de rug recht te houden bij de pensioenonderhandelingen.

Geslaagde bijeenkomst

De jaarvergadering was al met al een geslaagde bijeenkomst. De aanwezigen waren enthousiast. Het landelijk bestuur gaat nu aan de slag om alle voornemens uit het vastgestelde activiteitenplan uit te voeren.
---

04/05/11 13:01

---