Rijksoverheid

Grote inzet Defensiepersoneel bij bestrijden duinbrand

Nieuwsbericht | 04-05-2011

Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen dagen bij de bestrijding van de brand in het duingebied bij het Noord-Hollandse Schoorl enkele honderden militairen ingezet, evenals helikopters, uitgerust met waterzakken, zogenoemde bambi-buckets. Defensie ondersteunt hiermee de civiele brandweer met materieel en personeel.
Militairen aan het werk in het duingebied. Foto: ministerie van Defensie

Gisteren werd weliswaar het sein 'brand meester' gegeven, maar toch staan voor de komende dagen nog flinke aantallen landmachtmilitairen paraat om te worden ingezet. Gewapend met zogenoemde vuurzwepen en schoppen woelen zij de grond om en voorkomen zo dat de brand opnieuw oplaait. Vanmorgen gingen 100 man van 43 Gemechaniseerde Brigade (Mechbrig) uit Havelte aan de slag in de duinen. 50 militairen van de Nationale Reserve (NATRES) hebben de afgelopen nacht het verwoeste gebied in de duinen bewaakt.

Voor de periode van 6 tot en met 8 mei zijn, indien nodig, nog eens 200 man beschikbaar. 13 Mechbrig uit Oirschot levert tot 23.00 uur vanavond 200 man. Van 43 Mechbrig is van 18.00 uur tot en met vrijdag nog eens zo'n aantal op afroep beschikbaar. Als het nodig mocht zijn, worden van 8 tot en met 10 mei nog eens 200 medewerkers van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen ingezet om het vuur te doven. Militairen aan het werk in het duingebied. Foto: ministerie van Defensie

Helikopters

Door de aanhoudende droogte zijn tot en met zondag 8 mei voor heel Nederland 2 helikopters van Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen op afroep beschikbaar voor eventuele brandbestrijding.

Helikopters van het DHC heeft vanaf maandagmorgen overdag Cougar- en Chinook-transporthelikopters ingezet, die in een dag tijd ruwweg 1,2 miljoen liter water op de brandhaarden dropten. De Cougars en Chinooks bestrijden de brand met zogenoemde bambi-buckets, grote zakken waarmee zij in een keer grote hoeveelheden water op de brandende duinen gooien. Een Cougar lost per keer 2500 liter water, de Chinook 10.000 liter.

De Cougars zijn ondergebracht bij het 300 Squadron en de Chinooks bij het 298 Squadron op de vliegbasis Gilze-Rijen.