Gemeente Purmerend

Dodenherdenking

04 mei 2011

Toespraak van burgemeester Don Bijl, Purmerend.

Vandaag herdenken wij:

Klaas de Boer
Willem van den Brink
Johannes Hendrikus Conijn
Paulus Conijn
Elias Doets
Albertus Ignatius Frederiks
Cornelis de Jonge
Petrus Antonius Kramer
Gerrit Kroon
Gerard Leegwater
Herman Meijer
Pieter Slooten
Cornelis Arend Groot (oude begraafplaats)
Johannes Kolijn (oude begraafplaats)

En met hen alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In het Purmerendse boekje ' tussen 2 meidagen', met verhalen over Purmerenders in de oorlog, wordt geschreven over Jan van Assema. Hij woonde samen met zijn vader, broers en zussen aan de Purmerweg. Door een truc ontkwam hij aan de oproep voor Arbeidsdienst. Tijdens de oorlog dook Jan onder en hield hij zich bezig met drukken van illegale krantjes. In augustus 1944 werd een inval gedaan op een onderduikadres in Middenbeemster en werden 3 onderduikers opgepakt, waaronder Jan. Zijn vrijheid werd hem ontnomen.
In september 1944 werd Jan op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme, vlakbij Hamburg. Hij heeft destijds een brief uit de trein weten te smokkelen, gericht aan zijn familie.
Jan berichtte over het transport van zo'n 1300 man met onbekende bestemming.
Al spoedig - zo'n 3 maanden na aankomst - kwam er een einde aan zijn leven in kamp Neuengamme. Hij was bezweken aan de ontberingen, de zware lichamelijke arbeid enerzijds en de ontoereikende kleding en voeding anderzijds.

'Vrijheid op straat' is het thema voor de herdenking dit jaar. Voor wie om zich heen kijkt een onverwacht passend thema. Kijkend naar de beelden en reportages op t.v. en berichtgeving in de krant, besef ik dat er vele Jan van Assema's zijn.
Mannen en vrouwen die beroofd zijn van hun vrijheid. Ik noem Tunesië, Egypte, Bahrein, Libië, Jemen, Syrië. De gebeurtenissen schrikken ons op omdat zij in één oogopslag duidelijk maken dat niet iedereen in vrijheid leeft, dat niet iedereen kan zeggen of schrijven wat hij denkt en kan gaan en staan waar hij wil. Zaken die voor ons zo gewoon en vanzelfsprekend zijn dat we er niet meer bij stil staan.

De straatprotesten en demonstraties, begonnen in Tunesië, waaierden uit en vormden één krachtige roep op democratie en vrijheid. We kijken met verbazing naar het Midden-Oosten, met zijn onderdrukking, geweld en demonstraties.
Honderdduizenden Birmezen die noodgedwongen als vluchteling in het oerwoud in eigen land moeten zien te overleven of uitzichtloos moeten wachten in een vluchtelingenkamp in Thailand. Wachten tot de staat en straat weer van hen zijn en in eigen land in vrijheid te kunnen leven

Op deze vierde mei denken wij aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en aan al die mensen, waar dan ook ter wereld, die zeggen 'het is genoeg" en opkomen voor hun eigen vrijheid. Dames en heren, laten we hen steunen opdat zij ook eens in vrijheid mogen leven, want vrijheid ligt niet zomaar op straat.