Gemeente Binnenmaas

Project Schouteneinde Puttershoek

04-05-2011
Burgemeester en wethouders van Binnenmaas hebben een brief gestuurd naar de gemeenteraad over de stand van zaken rondom het project Schouteneinde in Puttershoek. Hoewel de gemeente al tien jaar in gesprek is met NCB Projectrealisatie is het tot op heden niet gelukt overeenstemming te bereiken over dit project.

Het project Schouteneinde omvat de voormalige Haabo locatie en het gemaal t Hooft van Benthuizen. De gemeente streeft er naar dat op de voormalige Haabo locatie woningen worden ontwikkeld en het gemaal t Hooft van Benthuizen gerestaureerd wordt. Eén van de punten waarop de onderhandelingen zijn gestrand is het feit dat NCB een herontwikkeling van de voormalige Haabo locatie niet ter hand wil nemen, zonder een compensatie vanuit de zijde van de gemeente elders.

Overleg NCB

De gemeente is al sinds 2001 in gesprek met NCB Projectrealisatie in verband met de ontwikkeling van de voormalige Haabo locatie aan het Schouteneinde in Puttershoek. NCB heeft in het verleden deze locatie na een verzoek van de gemeente aangekocht om hier woningen te ontwikkelen. Later heeft NCB het gemaal t Hooft van Benthuizen aangekocht, mede om een ontsluiting voor het Haabo perceel te realiseren. Destijds heeft NCB een plan gepresenteerd voor woningen op de totale locatie waarbij geen rekening was gehouden met behoud van het gemaal. Later bleek dat behoud van het gemaal voor beide partijen een meerwaarde zou kunnen betekenen. Daarom heeft de gemeente sinds oktober 2008 bij de ontwikkelaar aangedrongen op een plan waarbij het gemaal behouden blijft. Afgelopen jaren hebben er diverse gesprekken met NCB plaatsgevonden over de realisatie van een plan.

In januari 2010 heeft de gemeente Binnenmaas een intentieovereenkomst afgesloten met NCB en HW Wonen, waarin is afgesproken gezamenlijk de haalbaarheid te onderzoeken van een plan voor woningbouw op de voormalige Haabo locatie en restauratie en herbestemming van het gemaal. Geconcludeerd kan nu worden dat de initiatieven die het college, in samenwerking met HW Wonen, heeft genomen om tot een woningbouwontwikkeling te komen en het gemaal te restaureren, in feite zijn mislukt. NCB heeft besloten de intentieovereenkomst te beëindigen.