Nieuw-Vlaamse Alliantie




Nieuwe wet legt malafide reclameronselaars aan banden

klok 4 mei 2011

Het ronselen van bedrijfsreclame via misleidende praktijken wordt aan banden gelegd. Het is voortaan verboden om via een betalingsformulier, een factuur of een ander document adverteerders te werven voor een bedrijvengids zonder ondubbelzinnig aan te geven dat het gaat om een aanbod van overeenkomst tegen betaling. Duurtijd en prijs van de campagne moeten in groot lettertype worden aangegeven. Dat bepaalt de nieuwe wet ter bestrijding van malafide reclameronselaars, die de Kamercommissie Bedrijfsleven goedkeurde. Volgende week krijgt hij groen licht in plenaire.

De praktijken zijn genoegzaam bekend: een onderneming krijgt een bedrijfsfiche toegestuurd waarin bewust een aantal foute gegevens zitten. Als het bedrijf de verbeterde fiche terugstuurt, verbindt het zich ertoe drie jaar lang te betalen voor een waardeloze internetgids, zo bepalen de kleine lettertjes dan. Duizend euro per jaar is geen uitzondering ... Andere ronselaars misleiden de argeloze ondernemer voor een "expogids" bij beurzen of voor de betaling van de "merkbescherming" van hun logo.

Gezamenlijk initiatief N-VA en CD&V De wet is uitgewerkt door Kamerleden Liesbeth Van der Auwera van CD&V en Karel Uyttersprot van de N-VA. Karel Uyttersprot: "Na heel wat voorbereidend werk ben ik blij met deze nieuwe wet, die een halt moet toeroepen aan oplichters, waarvan vooral KMO's en middenstanders het slachtoffer zijn. Hij werkt een aantal onduidelijkheden weg en laat geen ruimte meer voor andere interpretatie door de rechtbanken." De wet wordt volgende week donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer goedgekeurd.

Nederland: 400 miljoen euro schade In totaal zijn er zowat 35 malafide bedrijven actief in ons land. Volgens Unizo, dat samen met Voka de strijd aanbond tegen deze praktijken, bedraagt de schade aan het bedrijfsleven in bijvoorbeeld Nederland 400 miljoen euro per jaar. De lijst van de ronselaars staat, na een parlementair initiatief van de N-VA, nu op de website van de FOD Economie én op de site van Unizo.

Van der Auwera en Uyttersprot werken nu aan een ander voorstel waarin ze heel specifiek de internetbedrijvengidsen strengere normen willen opleggen. Deze bedrijven werken dikwijls vanuit het buitenland. Dit betekent dat hier met onder meer EU-bepalingen rekening moet worden gehouden. Auteur(s): Karel Uyttersprot, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be