Unie van Waterschappen

Landelijke ontwikkelingen muskus- en beverrattenbestrijding

Er zijn enkele ontwikkelingen op het gebied van landelijk overleg, de kamerbehandeling van de wet en afspraken met dierenwelzijnsorganisaties. De LCCM gaat binnenkort op in de Uniestructuur.

Er komen een tijdelijke werkgroep en commissie als overgang voor een periode van ca 2 jaar. Vermoedelijk kan het overleg dan geïntegreerd worden met de activiteiten van de werkgroep en commissie waterkeringen. Als een van de eerste acties staat de behandeling van het rapport van de dierenwelzijnsorganisaties.

Jan Geluk heeft maandag 18 juni jl., een petitie in ontvangst genomen met 10.000 handtekeningen ter ondersteuning van dit rapport. Met de LCCM zijn ook afspraken gemaakt dat zij meedenken in de ontwikkeling van de Veldproef. Hiertoe is op 15 maart jl. al een eerste goede stap gezet. Op die dag is een gedeeld beeld gemaakt over de op te zetten veldproef. De dierenwelzijnsorganisaties zullen hier ook verder d.m.v. de begeleidingsgroep bij betrokken worden.

Ook de Tweede Kamer roerde zich de afgelopen tijd rond het muskusrattendossier. Het rapport had ook hen bereikt. Daarnaast hadden zij nog enkele moties aangenomen bij de behandeling van de "Spoedwet 100 miljoen " over de verdrinkval, de veldproef en preventieve maatregelen. De heren Atsma en Bleker hebben terughoudend gereageerd naar de Kamer. De heer Atsma heeft de Unie van Waterschappen een brief gestuurd met het verzoek waar mogelijk en kosteneffectief preventieve maatregelen bij dijkversterkingen te nemen.

De behandeling van de Spoedwet in de Eerste Kamer staat op 17 mei 2011 gepland.