Rechtbank Zwolle-Lelystad


Man veroordeeld voor hennepkwekerij en witwassen

Zwolle-Lelystad , 4-5-2011

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft een man veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden in verband met een hennepkwekerij, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Strafbare feiten
De man is veroordeeld voor het aanwezig hebben van een zeer groot aantal hennepplanten in zijn schuur te Ens, witwassen en het met gebruikmaking van valse salarisgegevens afsluiten van een hypotheek.

Overweging rechtbank
De rechtbank legt een mildere straf op dan door de officier van justitie is geëist. De officier had 12 maanden geëist. De rechtbank was van oordeel dat niet de man, maar zijn vader de initiatiefnemer en organisator was. De vader kreeg eerder dit jaar een celstraf van twee jaar. Verder heeft de rechtbank rekening gehouden met de nadelige gevolgen van de mediabelangstelling voor de man, die als profvoetballer bekendheid geniet.

Veroordeling vriendin
De vriendin van de man is veroordeeld voor het witwassen en de valsheid in geschrifte en oplichting richting de hypotheekbank. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was voor haar betrokkenheid bij de hennepkwekerij. De vrouw is veroordeeld tot 80 uur taakstraf.