Nieuw-Vlaamse Alliantie




300 000 euro voor Central Emergency Response Fund (CERF)

klok 4 mei 2011

Vlaanderen stort dit jaar 300 000 euro aan het CERF, het Central Emergency Response Fund van de Verenigde Naties. Dat bevestigde minister-president Kris Peeters (CD&V) aan Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA). Peeters bevestigde dat deze Vlaamse donatie aan de CERF een jaarlijks engagement wordt.

De VN richtte in 2006 het CERF op met als belangrijkste missie de VN snel te laten reageren op rampen en escalerende noodsituaties wereldwijd. Hoewel landen in crisis meestal internationale noodhulp toegezegd krijgen, wordt de effectieve hulp vaak te laat of zelfs helemaal niet gestort. Via het CERF kunnen donorlanden een vaste bijdrage storten aan het VN-noodfonds zodat onmiddellijk humanitaire hulp kan worden gefinancierd. Dit jaar was het CERF actief in 24 landen. Dankzij het CERF-fonds kon de VN meteen ingrijpen bij de voedselcrisis in Tsjaad, de burgeroorlog in Ivoorkust en in de vluchtelingenkampen van Darfoer.

Landen met een sterke humanitaire reputatie zoals Zweden, Nederland en Noorwegen behoren al jaren tot de belangrijkste financiers van het CERF. Marc Hendrickx juicht toe dat ook Vlaanderen resoluut voor het CERF kiest. Op die manier kan ook onze regio als kleine donor een rol spelen in het lenigen van nood bij humanitaire crisissen. Met deze bijdrage gaat Vlaanderen daarenboven in tegen de versnippering van de noodhulpmiddelen en kiest het voor tijdige en gecoördineerde humanitaire hulpverlening. Positief is ook dat dankzij het CERF noodhulp gaat naar crisissen die geen media-aandacht halen. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be