Nieuw-Vlaamse Alliantie



Regering betaalt toch nog cash aan asielzoekers

klok 4 mei 2011

De regering maakt in de begroting 60 miljoen euro vrij voor het uitkeren van financiële steun aan 8 341 asielzoekers. Maar vier jaar geleden al werd beslist om enkel nog materiële steun te voorzien. De regering zet ook 446 000 euro extra opzij voor het uitbetalen van dwangsommen aan asielzoekers. Ongehoord, vindt de N-VA, die vreest dat het uitbetalen van cash zal zorgen voor een aanzuigeffect en de verdere escalatie van de asielcrisis.

In de begroting blijkt dat de 60 miljoen bestemd is voor 'maatschappelijke dienstverlening' (een aan het leefloon gelijkgesteld bedrag) door OCMW's aan asielzoekers. Wettelijk gezien hebben asielzoekers hier geen recht op (art. 57 § 2 OCMW-wet). De kost van 60 miljoen komt bovenop de gewone kosten van FEDASIL van 415 miljoen euro.

Verre van een remedie Kamerlid Sarah Smeyers: "De grote asielcrisis van 2000 kwam er mede omdat aan asielzoekers financiële steun werd gegeven. Daarom werd sinds de opvangwet van 2007 enkel nog materiële hulp voorzien. Nu blijkt men, in een poging om de opvangcrisis te bestrijden, opnieuw te grijpen naar financiële steun. De remedie is erger dan de kwaal. Het uitkeren van cash geld aan asielzoekers heeft een bewezen aanzuigeffect. Dit zal de crisis verder aanwakkeren."

De N-VA pleit ervoor om de 60 miljoen euro uit de begroting voor de OCMW's te schrappen en toe te wijzen aan de fondsen voor vrijwillige en gedwongen terugkeer, voor materiële opvang en voor een snellere afhandeling van de asieldossiers.

446 000 euro voor dwangsommen Uit de begroting blijkt ook dat FEDASIL een pot aanlegt van 446 000 euro voor 'juridische geschillen'. In de Commissie Volksgezondheid gaf Staatssecretaris Courard vanochtend toe dat dit fonds bestemd is voor het uitbetalen van dwangsommen aan asielzoekers. Sinds begin 2010 is voor 340 000 euro uitbetaald aan 85 asielzoekers. Er komen dagelijks nieuwe dwangsommen bij.

Sarah Smeyers: "Dit komt neer op gemiddeld 4 000 euro per asielzoeker! Alsof dat nog niet genoeg is, zet de regering nu nog eens 446 000 euro extra opzij voor dwangsommen. Ons wetsvoorstel om de asielprocedure te beschermen tegen misbruik door economische migranten ligt al sinds oktober in het parlement. Toch blijft de regering doof."

De N-VA verzet zich tegen elke vorm van financiële tegemoetkoming voor asielzoekers. Enkel een verstrenging van het asielsysteem en een opwaardering van het terugkeerbeleid kan een eind maken aan de crisis. Meer info: link: Begroting 2011 link: Verantwoording bij de begroting POD M.I. 2011

Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be