Belgische Federale Overheid



Child Focus publiceert jaarverslag 2010

Datum: 03 mei 2011

Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, heeft haar jaarverslag 2010 gepubliceerd. Het jaarverslag geeft cijfers over het aantal weglopers en het aantal meldingen van seksueel misbruik. Bovendien wilt Child Focus zich steeds beter profileren als centraal meldpunt inzake seksueel misbruik. Het jaarverslag 2010 toont ook aan dat het internet in steeds meer dossiers een rol speelt.

Meer kinderen lopen vaker weg

In 2010 bleven 26 % van deze weglopers langer dan een week weg. In 2009 was dat slechts 20 %. Van de 892 kinderen en jongeren liepen er 104 meerdere keren weg, soms tot 8 keer toe, wat neerkomt op bijna 12 %. Vorig jaar lag dit aandeel beneden de 10 %. Bovendien neemt ook het aandeel jonge weglopers van 12 jaar of jonger toe: van 85 in 2009 steeg dit aantal naar 122 in 2010.

Het totale aantal wegloopdossiers dat bij Child Focus jaarlijks via het noodnummer 116000 wordt aangemeld blijft stabiel op iets meer dan 1 000 per jaar. Uit politiecijfers weten we evenwel dat dit maar het topje van de ijsberg is. In 2005 werden in de Algemene nationale gegevensbank van de politie 6 485 'ontvluchtingen van minderjarigen' geregistreerd. In 2010 was er sprake van 10 741 ontvluchtingen. Hoewel deze toename wellicht deels te maken heeft met een betere registratie door de politiediensten op het terrein, is hier toch een duidelijke maatschappelijke trend waarneembaar.

Meldingen seksueel misbruik

In 2010 nam Child Focus grosso modo 10 meldingen per week rond diverse vormen van seksueel misbruik van kinderen in behandeling. Om haar missie nog beter waar te maken versterkte en verdiepte Child Focus in 2010 haar werking rond seksuele uitbuiting. De manier van registreren van meldingen van seksueel misbruik werd in de loop van het jaar aangepast, wat vergelijkingen met vorige jaren hachelijk maakt. Toch zijn er enkele opmerkelijke cijfers. Het gaat bij de recente meldingen vaak om erg jonge kinderen: 26 % van de slachtoffers is 6 jaar of jonger, en nog eens een kleine 30 % is 7 tot 13 jaar oud. In 75 % van de gevallen kent het slachtoffer de vermoedelijke dader. In 22 % van de dossiers was dit de vader, in 10 % een buurman, in 7 % een onderwijzer.

Child Focus als centraal meldpunt

De eerste maanden van 2010 tonen een stijging met 20 % van het aantal meldingen bij Child Focus van seksueel misbruik van kinderen. Wellicht is dat mede het gevolg van de grotere maatschappelijke aandacht en de berichtgeving naar aanleiding van het misbruik binnen de kerk. Child Focus wil, nu de bijzondere kamercommissie seksueel misbruik aanbeveelt dat de organisatie moet fungeren als centraal meldpunt, precies daar werk van maken: wie als minderjarig slachtoffer van seksueel misbruik aanmoediging nodig heeft, niet meteen zijn of haar weg vindt naar regionale begeleidings- of behandelingscentra, of wie om privacyredenen liever buiten de eigen regio wil aankloppen, kan terecht op het noodnummer 116000 van Child Focus.

In deze materie is samenwerking essentieel. Instellingen zoals SOS Enfants, de vertrouwenscentra kindermishandeling, de centra voor geestelijke gezondheidszorg ... hebben immers een met Child Focus gezamenlijk doel voor ogen. Elk moet in zijn rol versterkt worden. De overheden op de verschillende niveaus moeten daar ook de nodige middelen voor ter beschikking stellen en het wetgevend kader scheppen dat een werkbaar gedeeld beroepsgeheim mogelijk maakt.

Internet speelt een rol in één dossier op de zeven

In 2010 speelde in één dossier seksueel misbruik op de zeven het internet en nieuwe media een grote rol. In de loop van 2010 nam ook het aantal vragen rond veilig internet exponentieel toe, een teken dat aangehouden bewustmakingsacties vruchten afwerpen. Zowel ouders, leerkrachten als jongeren zijn meer dan ooit op zoek naar goede raad of een helpende hand. Daarom zal Child Focus nog dit voorjaar een 'veilig internet-hulplijn' (via clicksafe.be) lanceren waar iedereen met een vraag of een probleem rond kinderen en internet- en communicatietechnologie terecht kan.

Raadpleeg het jaarverslag 2010 van Child Focus. (pdf, 62 p. - 6 MB)