Rechtbank Den Haag

Verbod gebruik afbeelding 'Simple Living' vernietigd

Den Haag , 4-5-2011

De voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag de ex parte beschikking van 27 januari 2011 waarin kunstenaar Nadia Plesner en galerie Galleri Esplanaden in Kopenhagen verboden werd inbreuk te maken op het Gemeenschapsmodelrecht van Louis Vuitton met terugwerkende kracht vernietigd. Het verbod had betrekking op het gebruik van een afbeelding van het dessin van de Audra Bag van Louis Vuitton in een kunstuiting van Plesner.

Plesner heeft in een kort geding, dat op 20 april 2011 ter zitting is behandeld, gevorderd dat de voorzieningenrechter het verbod zou vernietigen.

Tijdens de behandeling van het kort geding bleek er onduidelijkheid te bestaan over de vraag of onder het gegeven verbod ook de afbeelding op het schilderij `Darfurnica' van Plesner moest worden begrepen. Louis Vuitton heeft toen aangegeven dat niet te willen.

In geschil was vervolgens of het verbod tot gebruik (buiten het schilderij Darfurnica) van de afbeelding van het donkere jongetje met chihuahua en tas met het betreffende dessin ("Simple Living") in stand moest blijven. Beide partijen deden een beroep op een hun toekomend grondrecht. Plesner beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, Louis Vuitton op de bescherming van eigendom, waaronder haar modelrechten.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter dient in de onderhavige omstandigheden het belang van Plesner bij het vrij (kunnen blijven) uiten van haar (artistieke) mening via het werk "Simple Living" zwaarder te wegen dan het belang van Louis Vuitton bij het ongestoord genot van haar eigendom.

De voorzieningenrechter heeft het bij de beschikking van 28 januari 2011 gegeven bevel in zijn geheel vernietigd. Gelet op het feit dat Plesner geen andere rechtsmiddelen ter beschikking stonden waarmee zij tegen de ex parte beschikking kon opkomen, geldt de vernietiging met terugwerkende kracht.
Uitspraken:BQ3525

Zie het origineel