Veilig Verkeer Nederland

Verkeer extra kwetsbaar bij laagstaande zon

woensdag, 04 mei 2011

Laagstaande zon boven de weg Met het huidige heldere weer is het voor automobilisten extra belangrijk in de spits genoeg afstand te houden tot andere auto's. De felle laagstaande zon vergroot de kans op ongevallen aanzienlijk. VVN deelt de zorg hierover met ANWB verkeersinformatie, die gisteren een waarschuwing uitgaf.

Voorjaar

De afgelopen dagen vonden er in de ochtend twee ongelukken plaats op de A12 tussen Den Haag en Utrecht, waarvan de laagstaande zon vrijwel zeker de oorzaak was. In voor- en najaar is het verkeer extra kwetsbaar tijdens de spits door de laagstaande zon. In de zomer staat de zon al hoog aan de hemel als de spits op gang komt en in de winter is het dan nog donker.

Verblinding

VVN voerde een aantal jaar geleden een campagne om weggebruikers attent te maken op de grote risico's van laagstaande zon. VVN schatte toen dat circa twaalfhonderd ongevallen per jaar (deels) te wijten zijn aan verblinding door de zon. Jaarlijks komt dat neer op ongeveer negen doden en 240 gewonden. Actuele cijfers zijn niet bekend.