Gemeente Smallingerland


Jaarverslag 2010

Positief resultaat van EUR 4,5 miljoen

De gemeente heeft een positief resultaat behaald van EUR 4,5 miljoen over het jaar 2010. Dit bedrag bestaat vooral uit eenmalige financiële voordelen. Zo kregen we meer geld van het Rijk uit het Gemeentefonds (ongeveer EUR 600.000 meer) dan vooraf was berekend en bleek de renovatie van de Hooidamsbrug bij Oudega minder te kosten. Dat scheelde ook ongeveer EUR 600.000.
Deze eenmalige voordelen dragen niet in structurele zin bij aan de bezuinigingsopgave die het college in haar collegeprogramma heeft vastgelegd. Die opgave moet er voor zorgen dat de gemeente jaarlijks EUR 4 miljoen euro minder uitgeeft. Dat zijn structurele bezuinigingen.

In de jaarrekening van 2010 zijn sommige jaarlijkse budgetten iets ruimer begroot dan feitelijk nodig was. Dit levert in deze jaarrekening wel een structureel voordeel op. Deze budgetten zijn eind 2010 bij de behandeling van het Beleidsplan 2011-2014 (de begroting voor een aantal jaren achtereen) lager vastgesteld. De bedragen die hierdoor vrijvallen, dragen dus wel bij aan de structurele bezuinigingsopgave van EUR 4 miljoen.
Met deze bezuinigingsopgave kunnen de eerste gevolgen van rijksbezuinigingen worden opgevangen. Of dit voldoende is, zal moeten blijken.
In 2011 zijn we al begonnen met bezuinigen. Om op de EUR 4 miljoen uit te komen, moet er in de komende jaren nog invulling worden gegeven aan een structurele bezuiniging van EUR 1,6 miljoen.

In dit jaarverslag blijkt op verschillende punten dat de financiële crisis nog steeds zijn weerslag heeft op de gemeente. Zo is het aantal bijstandsontvangers toegenomen. Hadden we in 2009 nog 1213 cliënten, in 2010 was dat aantal gestegen tot 1372. Ook de woningmarkt zit als gevolg van de crisis goeddeels op slot. Er is echter weinig pijn bij het grondbedrijf bij de gemeente Smallingerland in 2010. Een jaar eerder is namelijk al direct rekening gehouden met de financiële gevolgen van de crisis. Toen is de waarde van grond afgeboekt. Dat betekent dat er nu geen tegenvallers worden voorzien.

Het positieve resultaat van de jaarrekening van EUR 4,5 miljoen wordt in de algemene reserve gestort. De spaarpot van de gemeente kan in de toekomst worden ingezet voor nieuw beleid of het opvangen van tegenvallers.

De accountant heeft inmiddels de cijfers gecontroleerd en goedgekeurd. Ook is er een goedkeurende verklaring afgegeven voor de naleving van wet- en regelgeving bij de verwerking van de financiële gegevens.

De raad bespreekt het jaarverslag op 14 juni.
Klik hier om het volledige verslag in te zien.

Zie het origineel